Η ΑΕΕ για τη γενοκτονία των Ελλήνων το 1974 στην Κύπρο

 

άνθρωπος

ΟΡΓΑΝΟ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΤΟΜΟΣ II, ΤΕΥΧΟΣ 1, ΓΕΝΑΡΗΣ 1975

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ

ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

ΠΡΟΣ

Την Επιτροπή της Διεθνούς Ενώσεως Ανθρωπολογικών και Εθνολογικών Επιστημών για θέματα Γενοκτονίας

 

Πρόεδρον Καθηγητήν Κύριλλον Μπέλσοου Πανεπιστήμιον Βρετανικής Κολομβίας, Βανκούβερ – Καναδά.

 

Η Ανθρωπολογική Εταιρεία Ελλάδος, σαν μέλος τής Διεθνούς Ενώσεως Ανθρωπολογικών και Εθνολογικών Επιστημών, σάς καταγγέλλει τη γενοκτονία πού άρχισε ο τούρκικος στρατός με τις ευλογίες του Υπουργείου Εξωτερικών των Η.Π.Α. σε βάρος του λαού τής Κύπρου.

Ή γενοκτονία αυτή ξεκίνησε, όπως ήδη ξέρει ή παγκόσμια κοινή γνώμη, με τα διάφορα σχέδια «Αττίλας 1» και «Αττίλας 2» για την κατάκτηση τής Κύπρου και την εθνολογική αλλοίωση του πληθυσμού της.

Δεν στέλνουμε απλώς τη διαμαρτυρία μας, άλλα εκφράζουμε τη βαθειά μας αγανάκτηση για το αίσχος πού συντελείται σε βάρος ενός ειρηνικού λαού με πολιτιστική παράδοση χιλιετηρίδων. Και όλα αυτά συμβαίνουν στο τέλος του εικοστού αιώνα, μπρός στα μάτια τής «πολιτισμένης» ανθρωπότητας!

Σαν ελάχιστο φόρο τιμής των ανθρωπολόγων όλου του κόσμου προς τα θύματα τής Κύπρου, ζητούμε:

1. Να συνέλθει ή επιτροπή σας και να διαμαρτυρηθεί έντονα προς την UNESCO και IWGIΑ στιγματίζοντας τη γενοκτονία πού εφαρμόζουν οι νεώτεροι Ούννοι.

2. 'Η διαμαρτυρία σας αυτή να σταλεί σε όλα τα Έθνη - Μέλη της οργάνωσής μας με την παράκληση οι επιστήμονες πού είναι μέλη να λάβουν θέση και να απαιτήσουν τόσο από τα κράτη τους όσο κι απ’ τον Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών να αφυπνισθούν και να επέμβουν ώστε να σταματήσει ή γενοκτονία και τα θύματα ν’ αποκατασταθούν. Ιδιαίτερα καλούμε τις ανθρωπολογικές οργανώσεις της Τουρκίας και της Αμερικής ν’ αποκηρύξουν τις ενέργειες των κυβερνήσεων τους και ν’ αποδείξουν έτσι ότι πιστεύουν στις αρχές τής Ένώσεώς μας.

3. Ή επιτροπή σας να ζητήσει από τη Διεθνή μας Ένωση να βοηθήσει οικονομικά στην αποκατάσταση και αποζημίωση τόσο των ανθρώπινων θυμάτων όσο και του καταστραμμένου πολιτιστικού - λαογραφικού στοιχείου (σχολεία, μουσεία, βιβλιοθήκες, σπίτια κ.λπ.).

4. Η συμπαράστασή σας στο θέμα αυτό θα δικαιώσει τα συνέδρια και τις επιστημονικές έρευνες πού γίνονται εν ονόματι του πολιτισμού. Διαφορετικά θα ’ναι μεγάλη ή απογοήτευση που θα δοκιμάσουμε διαπιστώνοντας ότι ή διαδικασία τής εξέλιξης του ανθρώπινου όντος σε Έμφρονα (ανθρωποποίηση), πού τόσο ένθερμα διδάσκουμε σ’ όλα τα σχολεία του κόσμου, δεν άρχισε ακόμη.

Αθήνα, 10 Αύγουστου 1974.

Η Ανθρωπολογική Εταιρεία Ελλάδος

Το περιοδικό μας» πού συμμερίζεται το δράμα και τον πόνο του κυπριακού Ελληνισμού, δημοσιεύει — κατ’ εξαίρεση — στο εξώφυλλό του, τον πίνακα «Κερύνεια» του γνωστού Κύπριου καλλιτέχνη Ανδρέα Χαραλάμπους.

Το Έργο είναι μια κραυγή διαμαρτυρίας απ’ τα βάθη τής ψυχής του ζωγράφου, τόσο κοντά στην αλήθεια ώστε να μπορεί να εκφράσει τη φρίκη πού προκαλεί ο άνθρωπος του εικοστού αιώνα στο συνάνθρωπό του.

 

 

 

 

 

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ