ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ                  Σάββατον, 18 Μαρτίου 1972

 

                             Φρικτόν έγκλημα πριν 3450 χρόνια

 

Ο διευθυντής της Αμερικανικής Αρχαιολογικής Σχολής Αθηνών καθηγητής του Πανεπιστήμιου της Νέας Υόρκης κ. Τζειμς Μακ Κρέντι ανεκοίνωσε τα αποτελέσματα των ανασκαφών που διεξήχθησαν κατά την τελευταία περίοδον από Αμερικανούς αρχαιολόγους στην Αγοράν Αθηνών, στην περιοχή της Κορίνθου, στην Ίσθμια, στην Αργολίδα, στα Νιχώρια Μεσσηνίας, στην Κέα και στην Σαμοθράκη.

Ακολούθως ο συνεργάτης της  Σχολής καθηγητής Ευγένιος Βαντερπουλ ανεκοίνωσε τα νέα αρχαιολογικά στοιχεία που προέκυψαν από την μελέτη υπό του ίδιου ενός πολυσέλιδου τετραδίου στο οποίο είχε σχεδιασθεί περί το 1815 – 1817, υπό αγνώστου προφανώς Έλληνος ζωγράφου, αγάλματα ανάγλυφα, αρχαίες οικοδομές, επιγραφές με απόλυτην ακρίβεια, αγγειογραφίες  και άλλες αρχαιότητες της περιοχής  Αθηνών, αρκετές από τις οποίες έχουν εξαφανισθεί σήμερα. Τα σχέδια φέρουν ελληνόγλωσσες λεζάντες επεξηγήσεών των και είχαν σχεδιασθεί πιθανώτατα κατά παραγγελίαν του ιδρυτού της Ιονίου Ακαδημίας Φρέντερικ Νόρθ λόρδου Γκίλφορντ, στον οποίον ανήκε το τετράδιον με την αποκαλυπτικήν συλλογήν όπως αναγράφεται στην αρχή του. Από τα σχέδια άλλα είναι σχεδιασμένα μόνον με μολύβι και άλλα με μελάνην. Το τετράδιον απεκτήθη από την Γεννάδειον Βιβλιοθήκην. Αθηνών εις πλειστηριασμόν που είχε γίνει  προ ημερών εις το Λονδίνον.

 

Στην Αρχαία Αγορά

 

Ο διευθυντής της Σχολής καθηγητής κ. Μακ Κρέντι αναφερόμενος στις τελευταίες ανασκαφές της Αρχαίας Αγοράς Αθηνών, υπό την διεύθυνσιν του καθηγητού κ. Θ. Λέσλυ Σήαρ με συνεργασίαν του αρχιτέκτονος αρχαιολόγου κ. Ιωάννου  Τραυλού, του  αρχιτέκτονος κ. Ουϊλιαμ Ντίνσμουρ του νεωτέρου και άλλων αρχαιολόγων είπε μεταξύ άλλων ότι κατά το βορειοδυτικόν άκρον της πλατείας της Αγοράς, στα ανατολικά της Βασιλείου Στοάς ερευνήθηκε ανασκαφικώς ένα αρχαίο πηγάδι μέσα στο οποίο βρέθηκαν εκτός άλλων τα κομμάτια ενός επιχρύσου χαλκίνου αγάλματος ενδεχομένως του Δημητρίου του Πολιορκητού, χρυσά θαυμάσια κοσμήματα και μολύβδινες πινακίδες πάνω στις οποίες είναι χαραγμένα ονόματα ίππων, το είδος και η αξία των.

                                             

Στον Αρειό Πάγο

 

Κατά την τελευταία περίοδο οι ανασκαφές του καθηγητού Σήαρ συνεχίστηκαν και στα ερείπια μεγάλου πλούσιου σπιτιού των ρωμαϊκών χρόνων που αποκαλύπτονται στην βόρεια πλαγιά του λόφου του Αρείου Πάγου. Στην έκτασί του ερευνήθηκε και δεύτερο πηγάδι, μέσα στο οποίο βρέθηκαν προτομές, ανάγλυφα και άλλα γλυπτά που είχαν καταστραφή κατά την επικράτησι του χριστιανισμού και ρίφθηκαν στο πηγάδι για να εξαφανισθούν όσα εθύμιζαν την «ειδωλολατρία».

 

Στην Κόρινθο

 

            Οι ανασκαφές στην περιοχή της Κορίνθου διεξήχθησαν υπό την γενικήν διεύθυνσιν του  αρχιτέκτονος αρχαιολόγου κ. Τσάρλς Ουΐλλιαμς, ο οποίος προσωπικώς απεκάλυψε κατά το 1971 νοτιοδυτικός  του «Βήματος» ρητόρων της ρωμαϊκής Αγοράς της Κορίνθου, ερείπια σπιτιών της Πρωτοκορινθιακής περιόδου και του 5ου π.Χ. αιώνος. 

 

Το Θεσμοφόριον

                    

Ανασκαφές διεξήχθησαν και υπό την διεύθυνσιν της δίδος Ναυσικάς Μπουκίδου στο Θεσμοφόριον ιερόν της Δήμητρας και Περσεφόνης που αποκαλύπτεται κατά τα τελευταία χρόνια στην βόρεια πλαγιά του Ακροκορίνθου. Η δνίς Μπουκίδου απεκάλυψε κατά το 1971 στην βορειοδυτική γωνία του ανασκαφικού χώρου και άλλο συγκρότημα δωματίων του 4ου π.Χ. αιώνος,  που εχρησιμοποιούντο ως τραπεζαρίες των προσκυνητών. Τα κτίρια του Θεσμοφορίου κατεστράφησαν από τους ρωμαίους στρατιώτες του  Μομμίου τον 2ον π.Χ. αιώνα. Κατά το 1971 ερευνήθηκε στην Ίσθμια από τον καθηγητήν του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας κ. Πωλ Κλέμεντ και η ανατολικώς του ναού του Ποσειδώνος έκτασις όπου απεκαλύφθησαν ερείπια κτιρίων των υστερορωμαϊκών χρόνων.

                                             

Στην  Αργολίδα

 

Με συνδυασμένες ανασκαφές των Πανεπιστημίων Πενσυλβάνιας και Ινδιάνας διεξήχθησαν επίσης ανασκαφές στα υποβρύχια ερείπια της αρχαίας πόλεως «Αλιείς» μέσα στον όρμο  Πόρτο Χέλι υπό την διεύθυνσιν του καθηγητού Μάικελ Τζέιμσον και στο προϊστορικό σπήλαιο Φράγχθι Ερμιονίδος υπό την διεύθυνσιν του καθηγητού Τόμας Τζάκομπσεν.

                                                    

Στην Κέα

 

Ανασκαφές διεξήχθησαν και στην χερσόνησο Αγία Ειρήνη της Κέας υπό την διεύθυνσιν του καθηγητού του Πανεπιστημίου του Σινσινάτι  Τζών Κάσκεϋ, ο οποίος ηρεύνησε τρία ακόμη δωμάτια των πρωτοελλαδικών κυκλαδικών χρόνων.

 

Στην Σαμοθράκη

 

Το 1971 ανασκαφές διεξήχθησαν και στο ιερό των μεγάλων θεών της Σαμοθράκης υπό την διεύθυνσιν του καθηγητού  του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης  και διευθυντού της Αμερικανικής Αρχαιολογικής Σχολής Αθηνών Τζέιμς Μακ Κρέντι, πλησίον της  μοναδικής Στοάς του ιερού όπου απεκαλύφθησαν τετράγωνα διαμερίσματα που εχρησιμοποιούντο ως  τραπεζαρίες των προσκυνητών. Ο διευθυντής της Αμερικανικής Αρχαιολογικής  Σχόλης Αθηνών ανεφέρθη επίσης και στα  εκπληκτικά αποτελέσματα των ανασκαφών που διεξάγει το  Πανεπιστήμιον της Μινεσότα υπό την  διεύθυνσιν του καθηγητού Ουϊλλιαμ Μακντόναλντ  στα Νιχώρια της Μεσσηνίας όπου αποκαλύπτεται ενδιαφέρων οικισμός της 2ας και 1ης χιλιετηρίδος π.Χ. Στα Πρωτογεωμετρικά στρώματα ερειπίων του οικισμού αυτού ο καθηγητής Μακντόναλντ απεκάλυψε και δυο αψιδοειδή κτίρια, το ένα εκ των οποίων έχει τα χαρακτηριστικά ναού των αρχών της 1ης χιλιετηρίδος π.Χ. Κοντά στην κύρια είσοδο της ακροπόλεως των Νιχωρίων απεκαλύφθη ένας Υστεροελλαδικός θολωτός τάφος του 14ου αιώνος π.Χ. και πλησίον του ένας αρχαιότερός του μικρός κυκλικός τάφος  του 15ου αιώνος π.Χ. των Υστεροελλαδικών ΙΙ χρόνων μέσα στον οποίο βρέθηκαν σκελετοί για την μελέτη των οποίων ο διευθυντής των ανασκαφών εζήτησε την συνεργασία του Έλληνος φυσικού ανθρωπολόγου καθηγητού κ. Άρη Πουλιανού, ο οποίος διαπίστωσε σε ωρισμένα κρανία των σφηνωμένα λίθινα φονικά  εργαλεία που μαρτυρούν εγκληματικήν ενέργειαν. Σύμφωνα με την ανακοίνωσιν  της  Αμερικανικής Σχολής και την σχετικήν έκθεσιν του καθηγητού Μακντόναλντ για τις τελευταίες ανασκαφές των Νιχωρίων Μεσσηνίας στον κυκλικό τάφο της Υστεροελλαδικής ΙΙ περιόδου είχαν ταφή κανονικώς δυο νεκροί και αργότερα  ερρίφθησαν πάνω από αυτούς  τα δια βασανισμών κακοποιηθέντα και ακρωτηριασθέντα σώματα τουλάχιστον δέκα ατόμων. Ο ανθρωπολόγος καθηγητής κ. Άρης Πουλιανός κατά την μελέτην των οστών του κυκλικού αυτού τάφου διαπίστωσε ότι μεταξύ των κρανίων τούτων υπήρχαν και δυο μέσα στα οποία ήσαν σφηνωμένες δυο φονικές λίθινες κοπίδες. Για τον λόγο αυτό ο καθηγητής Μακντόναλντ απεφάσισε  κατά την επανάληψιν των ανασκαφών, το θέρος του 1972 να έχη μαζί του Αμερικανό εγκληματολόγον ιατροδικαστήν για να αποφανθεί περί του εγκλήματος που διεπράχθη περίπου προ 3.450 ετών  με τα δεδομένα της συγχρόνου μας εγκληματολογίας.

                                               

Ο κ. Πουλιανός

 

Μετά τις ανακοινώσεις του διευθυντού της Αμερικανικής Αρχαιολογικής Σχολής εζητήσαμεν σχετικές επεξηγήσεις από τον συνεργάτην του καθηγητού Μακντόναλντ ανθρωπολόγον κ. Άρην Πουλιανό ο οποίος μας εδήλωσε  τα εξής για τα τελευταία ανθρωπολογικά ευρήματα των Νιχωρίων Μεσσηνίας:  «Πρόκειται για ομαδικό τάφο – πηγάδι που περιέχει  τους σκελετούς τουλάχιστον 10 ατόμων, ανδρών και γυναικών  διαφόρων ηλικιών. Υπάρχουν μεταξύ των και δόντια παιδιών τα κοκάλα των οποίων είναι πιθανόν να διελύθησαν».

- Δυο από τα κρανία ανήκουν σε άτομα που φαίνεται ότι «εκτελέσθηκαν» με σχεδόν τριγωνικήν κοφτερήν πέτραν. Το ένα από τα κρανία αποτελείται κυρίως  από το βρεγματικό οστούν, στην εσωτερική πλευρά του οποίου έχει περάσει και σφηνωθή το φονικό λίθινο όπλο. Η άκρη της πέτρας αυτής σπασμένη πια βγαίνει λοξά από το  βρεγματικόν οστούν. Το μήκος όλης της πέτρας είναι 147 χιλιοστών. Προφανώς ο ίδιος τρόπος χρησιμοποιήθηκε και για την «εκτέλεσι» του κρανίου του άλλου ατόμου που εμελέτησα.