Η ΨΗΦΙΑΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Επιστροφή στα σπήλαια του Δικτύου

Αφήστε τους μελλοντολογικούς πανηγυρισμούς και ρίξτε το στην παρελθοντολογία. Η «σελίδα» της Ανθρωπολογικής Εταιρείας Ελλάδος επιβεβαιώνει ότι εκεί κρύβεται όλο το «ζουμί» για ό,τι θα επακολουθήσει

Το site της Ανθρωπολογικής Εταιρείας Ελλάδος, στη διεύθυνση http: //www.aee.gr/ θα δημιουργήσει στον επισκέπτη ένα περίεργο συναίσθημα. Και αυτό επειδή μέσα από τις σελίδες του ο χρήστης του Internet θα βρεθεί από την αυγή της δεύτερης μετά Χριστόν χιλιετίας στην αυγή του ανθρώπινου πολιτισμού ­ στο 700.000 π.Χ. και στον αρχάνθρωπο των Πετραλώνων.

Η περίπτωση του σπάνιου αυτού ευρήματος, που εντοπίστηκε το 1959 στο σπήλαιο Πετραλώνων της Χαλκιδικής, έχει απασχολήσει την παγκόσμια ανθρωπολογική κοινότητα τα τελευταία σαράντα χρόνια. Η Ανθρωπολογική Εταιρεία Ελλάδος, που έχει ιδρυθεί από τον βιολόγο και ανθρωπολόγο δόκτορα Άρη Πουλιανό, δίνει μέσα από τις ηλεκτρονικές σελίδες της (που αποτελούν προέκταση της γενικότερης προσπάθειάς της) όλη την ιστορία των ανασκαφών που ακολούθησαν εκείνη του 1959, και πολλές πληροφορίες για το πώς έχει αντιμετωπιστεί από τη διεθνή ανθρωπολογική κοινότητα το συγκεκριμένο εύρημα.

Εκτός από τον αρχάνθρωπο των Πετραλώνων, το site περιλαμβάνει μια σειρά από άλλες ενδιαφέρουσες έρευνες, όπως η ενότητα για την προέλευση των Ελλήνων, για την ιστορία του λαού των Σαρακατσαναίων ­ που, σύμφωνα με τους μελετητές της ΑΕΕ, αποτελούν τον παλαιότερο λαό της Ευρώπης με μια συνεχή πορεία επί 50.000 χρόνια ­ και για το πρωτόγλυπτο της Πτολεμαΐδας ­ το πιο παλιό ίσως έργο τέχνης που υπάρχει. Το συγκεκριμένο ειδώλιο βρέθηκε το 1985 από έναν τεχνικό της ΔΕΗ στο λιγνιτωρυχείο της Πτολεμαΐδας και, σύμφωνα με τους ανθρωπολόγους της εταιρείας, χρονολογείται κάπου μεταξύ του 800.000 π.Χ. και του 500.000 π.Χ.

Πέραν των παραπάνω, ο επισκέπτης θα βρει πληροφορίες για την ίδια την ΑΕΕ, για τις δραστηριότητες και τις έρευνες που έχει σε εξέλιξη, καθώς και μια σειρά από σελίδες που περιγράφουν τις προστριβές της με το ελληνικό κράτος ­ προστριβές που πολύ συχνά έφθασαν ως τα δικαστήρια. Καθώς φαίνεται, δεν έχουν όλοι πεισθεί για την αναγκαιότητα τέτοιων ερευνών ή για τη σημασία των συμπερασμάτων που μπορεί να εξαχθούν. Η στήλη φυσικά δεν μπορεί να πάρει θέση σε τέτοιου είδους διαμάχες, όμως το site πραγματικά αξίζει, μια και είναι το μόνο μέρος στο ελληνικό κομμάτι του Internet που μπορεί κανείς να μάθει για τις ανθρωπολογικές έρευνες που έχουν γίνει και γίνονται στην Ελλάδα και για τα ευρήματά τους. Σε μια εποχή που θέλει τα 2.000 χρόνια από τη γέννηση του Ιησού να σημαίνουν κάτι πολύ σημαντικό, τα παλαιολιθικά ευρήματα της ΑΕΕ μας θυμίζουν ότι τελικά, για τη χώρα αυτή, μια περίοδος 2.000 χρόνων ίσως δεν σημαίνει και πολλά πράγματα.

ΓΡΗΓΟΡΗΣ Α. ΜΗΛΙΑΡΕΣΗΣ

ΤΟ ΒΗΜΑ, 28-11-1999
Κωδικός άρθρου: B12771C263

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΠΕΡΙΕΧΜΕΝΑ