ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ 2005

 

Η διημερίδα που πραγματοποιήθηκε 22 και 23 Οκτωβρίου 2005 (βλ. σχετ. πρόσκληση) στον αρχαιολογικό χώρο του σπηλαίου Πετραλώνων είχε τριπλό στόχο:

Πρώτον. Δόθηκε η ευκαιρία στις 22 Οκτωβρίου 2005 σε επισκέπτες από την Αθήνα, Θεσ/νίκη, Θράκη, Χαλκιδική κ.α. να ενημερωθούν με πολύωρες ξεναγήσεις για τα επιτεύγματα των ερευνών από τους ανασκαφείς Άρη Πουλιανό και Νίκο Πουλιανό.

Δεύτερον. Στις 23 Οκτωβρίου 2005 προηγήθηκε θερμός χαιρετισμός υποστήριξης εκ μέρους του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητος, φορέα συνδιοργάνωσης της διημερίδας. Ακολούθησαν ομιλίες στην αίθουσα διαλέξεων του Ανθρωπολογικού Μουσείου Πετραλώνων της ΑΕΕ, όπου έγινε ενημέρωση των επισκεπτών για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η παραπέρα έρευνα του σπηλαίου και των ευρημάτων του. Οι ομιλητές ήταν: οι κ.κ. Δρ Pavel Bosak, Δρ Ivan Horacek (βλ. και κατωτέρω), Ζερμπίλης Θανάσης – με ανάλυση της σημασίας των ερευνών από δημοσιογραφικής απόψεως, Παπαμίχος Νικόλαος – ως Πρόεδρος της πενταμελούς επιτροπής οικονομικού ελέγχου των εσόδων-εξόδων του σπηλαίου και Μουσείου Πετραλώνων, Δεληγκάρης Νικόλαος – αρχιτέκτων και μηχανικός των κτιριακών εγκαταστάσεων της ΑΕΕ (με αναφορά και στα ημιτελή κτίρια) και ο κ. Τρίπλης Νικόλαος – ως δικηγόρος για τα ζητήματα νομικής φύσεως. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε συζήτηση με προτάσεις για ενέργειες προς διάφορους αρμόδιους: το Υπουργείο Πολιτισμού, τις κατά τόπους Εισαγγελίες και το "Συνήγορο του Πολίτη".

Αποφασίστηκε τέλος η σύνταξη και υπογραφή ψηφίσματος διαμαρτυρίας κατά του οδοφράγματος της ντροπής (μπάρας),  που έχει στηθεί 850 μ. από το σπήλαιο η Τ. Α. Χαλκιδικής. Όσοι επιθυμούν να προσυπογράψουν την σχετική διαμαρτυρία και να την αποστείλουν σε κάθε αρμόδιο, κοινοποιώντας ένα αντίγραφο και στην ΑΕΕ, έχουν τη δυνατότητα να την εκτυπώσουν στο έντυπο που καταχωρείται εδώ.

Τρίτον. Κατά τις ημέρες της διημερίδας (από 21-24 Οκτωβρίου), με έξοδα φίλων της ΑΕΕ που επιθυμούν να παραμείνουν ανώνυμοι, προσκλήθηκαν από την Πράγα οι προαναφερόμενοι δύο καθηγητές ειδικοί σε θέματα σπηλαίων: ο Δ-ρ Pavel Bosak (Διευθυντής του Γεωλογικού Ινστιτούτου της Ακαδημίας της Τσεχίας και επί 10ετία Γεν. Γραμματέας της Παγκόσμιας Σπηλαιολογικής Ένωσης - γεωλόγος ειδικευμένος σε θέματα Σπηλαιογέννεσης και Αρχαιομετρίας) και ο Δ-ρ Ivan Horacek (Διευθυντής του Ινστιτούτου Βιολογίας - Παλαιοντολογίας του Παν/μίου της Πράγας). Κατόπιν από κοινού  αυτοψίας με τους ανασκαφείς του σπηλαίου, των ευρημάτων και του περιβάλλοντα χώρου, συζητήθηκαν οι αναγκαίες επόμενες ενέργειες επιστημονικού προγραμματισμού και καταρτίζονται για υποβολή προς το ΥΠ.ΠΟ. οι σχετικές εκθέσεις.

 

 

 

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ