ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ -  Μη κερδοσκοπικός επιστημονικός φορέας (Μάιος 2011)

 

Τρομακτικά επιζήμια για την Ελλάδα η διαχρονικά ανθελληνική επίθεση στο έργο του Άρη Πουλιανού, που δυστυχώς συνεχίζεται...

 

Δεν ξεπερνά τις διαστάσεις της μικρασιατικής καταστροφής, αλλά αγγίζει εκείνες της κυπριακής τραγωδίας η επί μισό αιώνα διαχρονική επίθεση στο έργο του Άρη Πουλιανού. Αυτή τη διαπίστωση δεν αναμένεται να αντιληφθούν, αλλά ούτε και να παραδεχτούν, οι εγκάθετοι και πλούσια αμειβόμενοι μανδαρίνοι της φερόμενης πνευματικής ή αρχαιολογικής ηγεσίας του τόπου, οι οποίοι μαζί με τους «μαζί τα φάγανε» και τους απανταχού ανθέλληνες της αλλοδαπής και ημεδαπής έφεραν τη χώρα στο χείλος του γκρεμού.

Σποραδικές ελληνικές φωνές υπέρ του έργου του  Άρη Πουλιανού έχουν κατ’ εξαίρεση διατυπωθεί π.χ. από: τους πολιτικούς Γρηγόρη Λαμπράκη, Αλέκο Παπαδόπουλο, Δημήτρη Νιάνια, Παναγιώτη Λαμπρία, Κωνσταντίνο Καραμανλή, Λεωνίδα Κύρκο, Χαρίλαο Φλωράκη, Αντώνη Τρίτση, Δημήτρη Τσοβόλα, Θεόδωρο Πάγκαλο, τους πανεπιστημιακούς Σπύρο Ζερβό, Γιάννη Σκούπα, Νικόλαο Μουτσόπουλο ή τους καλλιτέχνες Μίκη Θεοδωράκη, Νίκο Κούνδουρο, Άννα Σινοδινού, Δημήτρη Πανδή κ.ά., που όμως δεν στάθηκε αρκετό να αναστρέψουν το κλίμα. Μάλιστα ο τ. Υπουργός Πολιτισμού και νυν Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης πρόσφατα (24-2-2011 / 328, μετά δηλ. την απόφαση του ΣτΕ για αποβολή της ΑΕΕ από το σπήλαιο Πετραλώνων) απέστειλε επιστολή στον Άρη Πουλιανό με ευχές για υγεία και περισσότερες επιστημονικές επιτυχίες, οι οποίες κοινοποιήθηκαν στο ΥΠΠΟΤ και τον Παύλο Γερουλάνο, αλλά έπεσαν τελικά κι αυτές στο βρόντο.

Έτσι, εντελώς ύποπτη παραμένει η μη αποδοχή του ΥΠΠΟΤ στην πρόταση της ΑΕΕ για από κοινού πλήρη καταγραφή του περιβάλλοντα χώρου, του σπηλαίου και των ευρημάτων του ανθρωπολογικού μουσείου της ΑΕΕ. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες και πάμπολλες ενδείξεις συντελείται ένα όργιο μαγειρέματος κακόβουλων και παράνομων πράξεων, πάντα υπό «υψηλή» προστασία, με απίθανο κίνδυνο για το σπήλαιο, τα ευρήματα και γενικότερα το συμφέρον του Δημοσίου. Μεταξύ πάμπολλων άλλων, μπορεί να αναφερθεί ότι η πύλη του αρχαιολογικού χώρου αντί για το απόγευμα κλείνει κατά τις 22:00 η ώρα το βράδυ, ενώ στις 23-4-2011 την ίδια περίπου ώρα έβγαιναν από την πύλη δύο αυτοκίνητα - όπου διακρινόταν ένας άγνωστος νεαρός οδηγός στο πρώτο από αυτά.

Από την «Προέλευση των Ελλήνων» έως το ανεπανάληπτο επιστημονικό έργο τρισεκατομμυρίων που συντελέστηκε στο σπήλαιο Πετραλώνων και γενικότερα τις έρευνές μας, η Πολιτεία στάθηκε τελικά όχι μόνο ανίκανη να στηρίξει, να εκμεταλλευτεί ή έστω να προχωρήσει παραπέρα, αλλά έφερε και όσα εμπόδια μπορούσε σε νομικό, αλλά και πρακτικό (δηλ. τραμπουκικό) επίπεδο.

Σε αντίθεση με την κατοχή της βόρειας Κύπρου ελπίζουμε και ευχόμαστε για το καλό του τόπου ο αντίστοιχος φάκελος να ανοίξει άμεσα και να μην παραμείνει για 10ετίες επτασφράγιστο μυστικό ενάντια στην ενημέρωση και τα συμφέροντα του ελληνικού λαού. Εμείς, όσο μας το επιτρέπουν οι δικές μας δυνάμεις, θα συνεχίσουμε να φροντίζουμε για αυτό.

 

Αφάνταστη η ταλαιπωρία των επισκεπτών του σπηλαίου Πετραλώνων από την τριτοκοσμική ανοργανωσιά του ΥΠΠΟΤ

 

            Μέσα σε ένα μήνα από την αντικατάσταση της ΑΕΕ εκ μέρους των «οργάνων» του ΥΠΠΟΤ (4-4-2011) κατορθώθηκε:

 

1. Να μειωθεί το ωράριο της επίσκεψης του χώρου κατά τρεις ώρες. Έτσι από εκεί που έκλεινε στις 6 το απόγευμα, τώρα κλείνει στις 3.

2. Να μην υπάρχει για τους επισκέπτες κανένα έντυπο, κάρτα, βιντεοκασέτα, συμπιεσμένος δίσκος (DVD) ή άλλο οπτικοακουστικό υλικό.

3. Να μην γίνεται καμμία ενημέρωση, με αποτέλεσμα οι επισκέπτες να μπαίνουν μέσα στο σπήλαιο σε ομάδες και να αποκομίζουν σαν εντύπωση ότι μπορέσουν να αντιληφθούν από μόνοι τους.

4. Να μην διατίθεται τίποτα στους επισκέπτες του σπηλαίου από το κυλικείο του (ούτε νερό, ούτε πορτοκαλάδα, ούτε καφές).

5. Για πρώτη φορά την ημέρα του Πάσχα συνέβη το σπήλαιο Πετραλώνων να παραμείνει κλειστό. Σφιγγόταν η καρδιά όποιου έβλεπε λεωφορεία και Ι.Χ. με σαστισμένους τουρίστες να απορούν μπροστά στη μπάρα με το λουκέτο του αρχαιολογικού χώρου.

6. Να μην υπάρχουν ακόμα τηλεφωνικές γραμμές στο σπήλαιο για ενημέρωση των επισκεπτών σχετικά με το ωράριο λειτουργίας και άλλες ανάλογες πληροφορίες, ενώ ελάχιστοι (3-4) υπάλληλοι του ΥΠΠΟΤ και άλλοι 2-3 που μεταβαίνουν καθημερινά από τη Θεσσαλονίκη, προσπαθούν ουσιαστικά να βγάλουν το έργο 15 εργαζόμενων που διέθετε η ΑΕΕ (εκ των οποίων οι δύο Πουλιανοί αμισθί).

7. Να ανέχεται το ΥΠΠΟΤ παρανομίες που αντιβαίνουν ακόμα και τον αρχαιολογικό νόμο στη διασταύρωση που οδηγεί στο σπήλαιο. Άραγε χάριν ποίων τοπικών παραγόντων και αλληλονιβόμενων συμφερόντων;

 

Καθημερινά τα διαφυγόντα κέρδη για το Δημόσιο εν μέσω οικονομικής κρίσης και ταυτόχρονα αναίτια η αύξηση της ανεργίας

 

  Από τα περίπου 1500 ευρώ ημερησίως έπεσαν αυτό το διάστημα τα έσοδα του σπηλαίου στο 0, ενώ 12 κάτοικοι του Δήμου Ν. Πρποντίδας που είχε προσλάβει η ΑΕΕ το 1997, παραμένουν απλήρωτοι από το Δεκέμβριο και βρέθηκαν αναίτια χωρίς δουλειά μες τις γιορτές. Αφού οι «αρμόδιοι» του ΥΠΠΟΤ είχαν οποτεδήποτε τη δυνατότητα εφαρμογής της απόφασης 88/2011 του ΣτΕ (όπως είχαν προειδοποιηθεί τον Μάρτιο), γιατί δεν φρόντισαν πρώτα να διαμορφώσουν τη διάδοχο κατάσταση, έτσι ώστε να διασφαλιστούν σπήλαιο και ευρήματα, να αποφευχθεί η ταλαιπωρία των επισκεπτών, να παίρνουν εντωμεταξύ το μισθό τους οι απλήρωτοι εργαζόμενοι και να μην επωμίζονται οι δεινοπαθούντες Έλληνες φορολογούμενοι τη δυσβάσταχτη οικονομικά συντήρηση και τη λειτουργία του χώρου, που τώρα δεν έχει καθόλου έσοδα, αλλά μόνο έξοδα; Τόσο δύσκολο ήταν να αντιληφθούν ότι η αντικατάσταση ενός Άρη Πουλιανού δεν μπορούσε να γίνει, χωρίς τις προαναφερόμενες, τις παράπλευρες, αλλά προφανώς και επόμενες βλάβες ενάντια στα συμφέροντα του Δημοσίου; Τόσο δύσκολο ήταν να αντιληφθούν ότι πέρασε η εποχή της βόλεψης «ημετέρων» και του σπάταλου κράτους, κραυγαλέα αντίθετα με όσα τελευταία επαγγέλλονται τα ΜΜΕ για αλλαγή νοοτροπίας και πρακτικών του παρελθόντος;

 

Στις 15 Απριλίου εκδικάστηκε στη Θεσσαλονίκη η αίτηση αναστολής και μη εφαρμογής της απόφασης 88/2011 του ΣτΕ, η οποία χαρακτηρίστηκε για τα πρακτικά της δίκης από το δικηγόρο της ΑΕΕ ως πραξικόπημα, ενώ οι  νομικοί του Δημοσίου (ΥΠΠΟΤ, ΕΟΤ και ΕΤΑ - γνήσια δημοκρατικά) έφεραν το επιχείρημα ότι δεν έπρεπε καν να εκδικαστεί η υπόθεση. Παρόλα αυτά η εκδίκαση προχώρησε και σύντομα αναμένεται με πολύ ενδιαφέρον η σχετική απόφαση. Το γεγονός πάντως ότι το ΣτΕ αυτοκαταργήθηκε «λίγο», παραβλέποντας καμμιά ντουζίνα νόμους και προηγούμενες δικαστικές αποφάσεις (που ενώ αυτεπάγγελτα όφειλε, δεν έλαβε υπόψη) - γιατί άραγε - υποκύπτοντας ουσιαστικά στα κελεύσματα του τ. Υπουργού Πολιτισμού και σήμερα Άμυνας, είναι κάτι για το οποίο αν δεν δοθεί άμεσα πολιτική απάντηση (και όπως είναι βέβαια τα πράγματα δεν προβλέπεται να υπάρξει), πιθανολογείται ότι αυτό θα έχει δυσμενέστατες διεθνείς επιπτώσεις για το σημερινό πολιτικό καθεστώς της χώρας, σαν οικονομικά και κοινωνικά ασύμφορο, τόσο στα μάτια του επιστημονικού κόσμου, όσο και ενώπιον του ευρωπαϊκού δικαστηρίου.

 

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ