Το παγόβουνο που ξεκόλλησε λόγω "υπερθέρμανσης", το οποίο όμως τελικά θα προκαλέσει ψυχρότερους χειμώνες στον Ατλαντικό ψύχοντας το κλίμα... (Μάρτιος 2010)

 

(Πηγές: http://www.express.gr/news/world/271025oz_20100226271025.php3, καθώς και http://www.ana-mpa.gr/anaweb)

 

Γιγάντιο παγόβουνο, έκτασης 2.500 τετραγωνικών χιλιομέτρων, αποκολλήθηκε πριν από δύο εβδομάδες από τον παγετώνα Μερτς της Ανταρκτικής έπειτα από τη σύγκρουσή του με άλλο γιγάντιο παγόβουνο που είχε αποκολληθεί πριν από 23 χρόνια, δήλωσαν σήμερα επιστήμονες. Το παγόβουνο είναι πιθανό να διαταράξει την κίνηση των ρευμάτων του ωκεανού και την κλιματική ισορροπία για αρκετά χρόνια. Αυστραλοί επιστήμονες θεωρούν ότι το παγόβουνο θα μπορούσε να αποκλείσει μια περιοχή που παράγει το εν τέταρτο των παγωμένων θαλάσσιων υδάτων του πλανήτη μεγάλου βάθους (πυθμένα). Η επιβράδυνση της παραγωγής αυτών των υδάτων μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα ψυχρότερους χειμώνες στο βόρειο Ατλαντικό. Το παγόβουνο είναι πιθανόν να κινηθεί βόρεια ή να παραμείνει επί δεκαετίες στα ύδατα της Ανταρκτικής. Οι επιστήμονες θεωρούν ότι πρόκειται για φυσική εξέλιξη και δεν έχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η αποκόλληση οφείλεται στην κλιματική αλλαγή. Το παγόβουνο, βάρους ενός δισεκατομμυρίου τόνων και πάχους 400 μέτρων, δεν έχει αποκτήσει ακόμη ονομασία.

 

 

Σημ 1: Αφού δεν έχει όνομα, εμείς (27-2-2010) το ονομάζουμε Focus.

 

Σημ 2: Κάπως έτσι, τα «μαζεύουν» οι θιασώτες της «υπερθέρμανσης»: Καθώς (δήθεν) ο πλανήτης θερμαίνεται από τις εκπομπές του CO2 ξεκολλάνε τα παγόβουνα, που σαν αποτέλεσμα έχει την ψύξη του κλίματος. Πόσα χρήματα άραγε ξόδεψαν και συνεχίζουν να ξοδεύουν επιδοτούμενοι για να κοροϊδεύουν τον κόσμο; Τα αντίστοιχα κονδύλια θα έφταναν και θα περίσσευαν να σωθούν τα δάση του Αμαζονίου.   

 

 

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ