Διάλεξη του Δρα Υβ Κοπένς στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

 

Στις 19-4-2007 πραγματοποιήθηκε ομιλία, παρουσία πλήθος κόσμου στην κατάμεστη αίθουσα Μητρόπουλου και στον προθάλαμο, για την εξέλιξη της ζωής και των ανθρώπων εκ μέρους του ακαδημαϊκού ανθρωπολόγου από τη Γαλλία, Υβ Κοπένς. Θα σταθούμε επιγραμματικά σε ορισμένα σημεία που ταυτόχρονα προσεγγίζουν τις θέσεις της ΑΕΕ:

 

Τα τελευταία χρόνια διάφορα δημοσιεύματα, βασισμένα σε ανεπαρκείς μελέτες επί του DNA, ισχυρίζονταν ότι ο διαχωρισμός των ανθρώπινων προγονικών μορφών από των υπόλοιπων πιθήκων συντελέστηκε πριν από περίπου 4 εκ. έτη. Αντίθετα τα απολιθώματα, σαν πιο σίγουρη πηγή, έδειχναν τα 10 τουλάχιστον εκ. χρόνια, γεγονός που αποδέχεται σήμερα και η γαλλική σχολή.

 

Για πρώτη φορά προσεγγίζεται επίσης η θέση μας ότι οι διάφοροι σύγχρονοι πληθυσμοί ανθρωποποιούνται αλληλοεπιδρώντας τα τελευταία 2 τουλάχιστον εκ. χρόνια, παράλληλα στην κάθε ήπειρο, και όπως όλα δείχνουν με ειρηνικό τρόπο. Δεν υπήρξε δηλαδή βίαιη αντικατάσταση κάποιων ομάδων από άλλες. Έτσι ο Κοπένς κατέληξε προτείνοντας: not out of Africa, mais out of nowhere (κι ίσως θα 'ταν ακόμα καλλίτερα – out of everywhere). 

 

Η γαλλική σχολή, σε αντίθεση με την αγγλική, δεν αποδέχεται (και καλώς) την ύπαρξη κάποιου Homo heidelbergensis, ως προγονικό είδος του δικού μας.

 

Σε ένα σημείο της ομιλίας του ανέφερε: όσον αφορά την Ελλάδα, ανακαλύφθηκε ένα πολύ αξιόλογο απολίθωμα στο σπήλαιο Πετραλώνων, που μελέτησαν ο Αρης Πουλιανός και ο γιος του Νίκος με πολύ σημαντικά συμπεράσματα.

 

Μετά το πέρας της ομιλίας, σε ερώτηση που του τέθηκε ποια η γνώμη του για το γεγονός ότι το ελληνικό ΥΠ.ΠΟ. δεν δίνει άδεια ανασκαφών στον Αρη Πουλιανό, έδειξε έκπληκτος και δεν ήξερε τι να απαντήσει.

 

 

 

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ