ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ
Μη κερδοσκοπικός επιστημονικός φορέας
ΔΑΦΝΟΜΗΛΗ 7, ΑΘΗΝΑ 11471

Αθήνα, 4-8-2006, αρ. πρωτ. 1272

Προς: Τον Υπουργό Πολιτισμού
Αξιότιμο κ. Γεώργιο Α. Βουλγαράκη
Μπουμπουλίνας 20, Αθήνα

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Σας αποστέλλουμε το βιβλίο «Άρης Ν. Πουλιανός – Ανατροπές – Από τη ζωή και το έργο του», το οποίο μόλις εχθές κυκλοφόρησε. Θεωρούμε ότι με την έκδοση αυτή διαφωτίζεται κάθε πτυχή των δραστηριοτήτων της ΑΕΕ. Ερμηνεύεται επίσης το γιατί, όσον αφορά το σπήλαιο Πετραλώνων, (έκπτωτοι πλέον το 2007) παράγοντες της Τ.Α. Χαλκιδικής έχουν ξεκινήσει μία εκστρατεία συκοφαντίας εναντίον μας. Ο Δήμαρχος Τρίγλιας, σε προχθεσινές δηλώσεις στα τοπικά ΜΜΕ, εκαυχάτο ότι σας έχει πείσει να εκδώσετε αποφάσεις κατά της ΑΕΕ, για να προχωρήσει σε κατάληψη του αρχαιολογικού χώρου, γεγονός που δεν μπορεί να γίνει παρά μόνο με παράνομο τρόπο. Σας παρακαλούμε να δεχθείτε σε ακρόαση 3μελή αντιπροσωπεία μας, ώστε να δοθεί η ευκαιρία σε ένα ψύχραιμο διάλογο, με σκοπό να τεθούν οι βάσεις για μία δίκαιη και συμφέρουσα για το μνημείο προοπτική.

Σημ: Στο ως άνω βιβλίο της Δάφνης Πουλιανού (που υποβλήθηκε επίσης στη ΔΙΠΚΑ: 70636/ 10-8-2006, βιβλιοθήκη ΕΠΣΝΕ: 3374/ 13-9-2006 κ.ά.) γίνεται εκτενής αναφορά τόσο στην ηλικία των 700.000 ετών του Αρχανθρώπου, όσο και την προαναφερόμενη «Παρωδία Συνεδρίου» και αντιπουλιανική σύναξη που διοργανώθηκε στο Παν/μιο Αθηνών 5-6-2006. Παρατίθεται σχετικό απόσπασμα από τη σελ. 561, όπου περιγράφεται με γλαφυρό τρόπο το τι συνέβη:

«Στο συμπόσιο αυτό πήγαν μέλη της ΑΕΕ και ο Πρόεδρός της. Αφού τέλειωσαν οι ομιλίες, παρουσία διαφόρων καθηγητών, όπως του κ. Σιμεωνίδη, σηκώθηκε να μιλήσει ο Νίκος Πουλιανός:
— Είμαι διδάκτωρ και Πρόεδρος της Ανθρωπολογικής Εταιρείας Ελλάδος. Θα περιοριστώ σε παρατηρήσεις επί της ομιλίας του καθ. κ. Πίτσιου, για το κρανίο από το Απήδημα Λακωνίας. Στις 18-4-1989 ο κ. Πίτσιος σε ομιλία στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, και δημοσίευση σχετικού βιβλίου, ανέφερε ότι το κρανίο από το Απήδημα ανήκε σε άνδρα 250.000 ετών και πρέπει να είναι αρχαιότερο από εκείνο των Πετραλώνων. Σήμερα τα βασικά συμπεράσματα της ομιλίας του ήταν: ότι ανήκε σε γυναίκα και πιθανόν ενδιάμεσης θέσης μεταξύ Νεαντερτάλ και Πετραλώνων. Το ίδιο όπως και στην περίπτωση του κρανίου της Χαλκιδικής, που στα πλαίσια λαθών πανεπιστημιακού επιπέδου, είχε αρχικά ανακοινωθεί ότι ανήκε σε γυναίκα, ενώ είναι ανδρικού φύλου, έτσι και στο Απήδημα αναθεωρείται το φύλο, με φυσικό επακόλουθο για την ταξινομική θέση και την ηλικία. Αυτό έμμεσα επιβεβαιώνει και το περιεχόμενο της ανακοίνωσης της ΑΕΕ που σας έχει διανεμηθεί. Ήδη από το 1989 και το 1995 είχα δημοσιεύσει στη διδακτορική μου διατριβή ότι το κρανίο από το Απήδημα είναι γυναικείου φύλου, και προφανώς νεότερης ηλικίας από τον Πετραλώνειο. Το ερώτημά μου είναι: Γνωρίζατε την προηγούμενη αυτή βιβλιογραφική αναφορά ή την παραγνωρίσατε;
Κανείς δεν σηκώθηκε να απαντήσει. Ο προεδρεύων Νίκος Ξηροτύρης προχώρησε στις επόμενες δύο ανακοινώσεις, λέγοντας:
— Είσαστε οι καλλίτεροι ακροατές που έχω δει στα συνέδρια, γιατί έτσι τελειώνουμε πιο γρήγορα αφού δεν έχετε ερωτήσεις …
Έφτασε στην ανακοίνωση της κ. Π. Μουγνάι, που ήταν σχετικά με τις αφάνταστες δυσκολίες που αντιμετωπίζει η διδασκαλία της εξέλιξης της ζωής στα ελληνικά σχολεία. Αστειευόμενη είπε χαρακτηριστικά ότι περισσότερα μαθαίνουν τα παιδιά για το θέμα στα θρησκευτικά, παρά τα βιολογικά μαθήματα. Επειδή κανείς δεν σηκώθηκε, ζήτησε το λόγο ο Νίκος Πουλιανός, λέγοντας ότι θα ήθελε να κάνει κάποιες παρατηρήσεις και να συγχαρεί την ομιλήτρια. Πετάγεται ο Πίτσιος ενοχλημένος και λέει:
— Είπαμε να γίνονται ερωτήσεις, όχι παρατηρήσεις.
— Μα εσείς κ. καθηγητά δεν απαντήσατε πριν στην ερώτησή μου εάν γνωρίζατε ή εάν παραγνωρίσατε τη βιβλιογραφική μου αναφορά για το κρανίο από το Απήδημα, απάντησε ο Νίκος και συνέχισε:
— Ως Πρόεδρος της ΑΕΕ θέτω εαυτόν και την Εταιρεία στη διάθεσή σας να αντιμετωπίσουμε από κοινού το ζήτημα που ανέπτυξε η κ. Μουγνάι, αλλά ούτε και σε αυτή τη πρόταση πήρε απάντηση.
Προχώρησε ο προεδρεύων στις επόμενες ομιλίες της «στρογγυλής τραπέζης» και αφού πάλι κανείς δεν σήκωσε το χέρι του, είπε:
— Εσείς κ. Πουλιανέ δεν έχετε να μας πείτε κάτι;
— Βεβαίως αν μου δώσετε τον αντίστοιχο χρόνο, να σας πω πού δεν συμφωνώ μαζί σας.
Τότε ειπώθηκε το ανεπανάληπτο
— Δεν σας έδωσα το λόγο.
— Μόλις τώρα δεν μου υποβάλατε ερώτηση;
Αδιαφορώντας ο προεδρεύων συνέχισε:
— Σε κανέναν δεν στείλαμε πρόσκληση, μόνο στα μέλη της ΕΑΕ, ελάτε στο επόμενο συμπόσιο που θα διοργανώσουμε να μας τα πείτε.
Αντίθετα η αλήθεια είναι ότι πρόσκληση απεστάλη σε πολλούς, όπως για παράδειγμα σε όλους τους εν ενεργεία και συνταξιούχους καθηγητές Παν/μίου, με υπογραφή του Πρύτανη κ. Γ. Μπαμπινιώτη, δηλαδή 100άδες επιστήμονες, αλλά και επισήμους. Άλλο τώρα ότι στην αίθουσα τελετών του Πανεπιστημίου Αθηνών ήταν δεν ήταν 50 άνθρωποι, ομιλητές, καθηγητές, φοιτητές, διευθυντικά στελέχη και αρχαιολόγοι του ΥΠ.ΠΟ., όπως και τα μέλη της ΑΕΕ.
Εξαίρεση αποτέλεσε η ανακοίνωση της Δρς Κ. Χαρβάτη από τη Ν.Υ., που ερχόταν να επιβεβαιώσει τις χρονολογήσεις του Πουλιανού. Με τις συγκριτικές της μελέτες στις αναλογίες των μετρήσεων των οστών του προσώπου, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο Πετραλώνειος πλησιάζει περισσότερο το κρανίο που βρέθηκε πρόσφατα στο Κόμπβε (Kobwe) και έχει χρονολογηθεί στις 700.000 χρόνια. Έπεσαν όλοι οι καθηγητές πάνω της να την «φάνε».
Στο διάλειμμα του συμποσίου σε ένα Γερμανό φιλοξενούμενο της ΕΑΕ ο Νίκος είπε:
— Όσον αφορά τα Πετράλωνα, το βασικό πρόβλημα, πέρα από τις τεράστιες αδικίες που έχουν γίνει εις βάρος μας, είναι ότι επιστημονικά προηγούμαστε κάτι δεκαετίες. Αναγκαστικά πρέπει να περιμένουμε. Η όλη υπόθεση πάντως μοιάζει με το ρολόι να έχει σταματήσει το Δεκέμβρη του ’44, με ανθρώπους κατευθυνόμενους από το εξωτερικό εναντίον μας.
— Εμείς στη Χώρα μας τους λέμε λεγεωνάριους.
— Εμείς τους δίνουμε άλλο όνομα…
Υπενθυμίζεται εδώ ότι το 1982 στο 1ο Παγκόσμιο Συνέδριο Παλαιοανθρωπολογίας, ο Νίκος Ξηροτύρης δεν δέχτηκε να συμμετάσχει σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με διεθνούς φήμης ανθρωπολόγους
…».

 

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ