ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ - 11 Οκτωβρίου 2008

 

Ο Αρχάνθρωπος των Πετραλώνων ψάχνει ακόμη για την ταυτότητά του

 

Της Σοφίας Βούλτεψη (svoultepsi@yahoo.com)

 

 Πραγματοποιείται αυτές τις μέρες (10-12 Οκτωβρίου) στον Αλμυρό Βόλου η ετήσια Πανελλήνια Σπηλαιολογική Συνάντηση, με τη συμμετοχή των σπηλαιολογικών συλλόγων της χώρας, αλλά και κρατικών αντίστοιχων φορέων των πανεπιστημίων και του υπουργείου Πολιτισμού.

 

Πολλές και ενδιαφέρουσες οι ανακοινώσεις σχετικά με τις νεότερες εξερευνήσεις των ελληνικών σπηλαίων, αλλά και τις μεθόδους διάσωσης σε ενδεχόμενο εγκλωβισμό στα σπήλαια.

Μια από τις σπουδαιότερες ανακοινώσεις – και λόγω του ιστορικού παρελθόντος της και λόγω της πολύχρονης περιπέτειάς της - είναι αυτή του Προέδρου της Ανθρωπολογικής Εταιρείας Ελλάδος Δρ Νίκου Α. Πουλιανού, γιου του σημαντικού επιστήμονα Άρη Πουλιανού, που το 1960 ανακάλυψε τον «Αρχάνθρωπο των Πετραλώνων». Θέμα της ανακοίνωσης είναι - τι άλλο; - «η θέση ανεύρεσης και η κατάσταση διατήρησης του ανθρώπινου κρανίου από το σπήλαιο Πετραλώνων». Εδώ και πολλά χρόνια διαρκούν οι διχογνωμίες σχετικά με το εύρημα του σπηλαίου της Χαλκιδικής. Μισό αιώνα μετά, ήλθε η ώρα να γίνει μια διεξοδική συζήτηση. Όχι μόνο για να λάβει την ανταμοιβή του ο Άρης Πουλιανός – τόσο για την ανακάλυψή του, όσο και για την ιώβεια υπομονή του, αλλά και επειδή πρόκειται για επιστημονικό ζήτημα υψίστης σημασίας για τη χώρα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, υπάρχουν τα αποδεικτικά στοιχεία και τα πρόσωπα εκείνα που μαρτυρούν ότι ο Αρχάνθρωπος βρέθηκε σε ένα συγκεκριμένο μικρό θάλαμο του σπηλαίου, που ονομάστηκε «Μαυσωλείο». Η πρώτη δημοσίευση έγινε το 1960 στην εφημερίδα «Μακεδονία», μαζί με φωτογραφία του κρανίου και τα ονόματα των έξι προσώπων που ήσαν παρόντες στην ανακάλυψη. Ακολούθησαν οι επιστημονικές ανακοινώσεις σημαντικών επιστημόνων και καθηγητών (Ι. Πετρόχειλος, Α. Πετροχείλου, Π. Κόκκορος, Α. Κανέλλης, Άρης και Νίκος Πουλιανός).

Πρόκειται για μελέτες που δεν αμφισβητούνται. Επιτέλους, μισό αιώνα μετά πρέπει το ρολόι να ξεκολλήσει όσον αφορά το σημείο ανεύρεσης του Αρχανθρώπου των Πετραλώνων. Μόνον έτσι θα σταθεί δυνατόν να προχωρήσει η επιστημονική συζήτηση και άλλων θεμάτων, που στο μεταξύ έχουν ανακύψει από νεότερες ανασκαφές, μελέτες και πλήθος δημοσιεύσεων.

Δεν είναι δυνατόν στην Ελλάδα να συνεχίζουμε τις μεμψιμοιρίες σε όλους τους τομείς. Δεν είναι δυνατόν να μην αναγνωρίζουμε τη σκληρή δουλειά και την επιστημονική κατάρτιση και αφοσίωση ανθρώπων που η αξία τους αναγνωρίζεται σε ολόκληρο τον κόσμο. Αν σ’ όλους τους άλλους τομείς είμαστε ανίκανοι να κάνουμε την υπέρβαση, στον επιστημονικό τομέα τουλάχιστον αυτό είναι κάτι περισσότερο από αναγκαίο.

 

 

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ