ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ                                           

   Μη κερδοσκοπικός επιστημονικός φορέας                                                           

    

Αθήνα, 30-9-2008, αρ. πρωτ. 1321

 

Προς: Την Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας - Σπηλαιολογίας Β.  Ελλάδας, Ναβαρίνου 28, Θεσσαλονίκη

 

            Θέμα: Ο χώρος ανεύρεσης του Αρχανθρώπου.

            Σχετ:   Α) Έγγραφό μας 1293/25-9-2007

Β) Έγγραφό σας 2091/28-9-2007

Γ) Έγγραφό μας 1320/15-9-2008

Δ) Έγγραφό σας 2126/24-9-2008

 

Αν και με το Δ σχετικό έμμεσα παραδέχεστε ότι δεν είχατε απαντήσει στο Α (δια του Β), δυστυχώς ούτε και με το τελευταίο έγγραφό σας κατορθώσατε κατά τη γνώμη μας να αντιμετωπίσετε το θέμα.

Πρώτα από όλα δεν σας ζητήσαμε να λάβετε «θέση αναφορικά με το χώρο εύρεσης του ανθρώπινου κρανίου των Πετραλώνων», αλλά κατ’ αρχάς (25-9-2007) την διερεύνηση του θέματος και εν συνεχεία (15-9-2008) να μας διευκρινίσετε εάν γνωρίζετε ή όχι, ενημερώνοντας παράλληλα και εμάς για τα στοιχεία που διαθέτετε, πού βρέθηκε το ανθρώπινο κρανίο εντός του σπηλαίου Πετραλώνων πριν από 48 έτη. Υπενθυμίζουμε επίσης ότι με το από 25-9-2007 έγγραφο, σας προσκαλούσαμε παράλληλα να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα «Κάθε 1η του μηνός» - Σεπτεμβρίου 2007, στον ιστοχώρο μας www.aee.gr., όπου, με τα πλούσια στοιχεία και τους συνοδευτικούς χάρτες που παραθέτουμε, παρέχεται κάθε δυνατότητα εξαγωγής τού συμπεράσματος για την ακριβή θέση ανεύρεσης του ανθρώπινου παλαιολιθικού κρανίου στο σπήλαιο Πετραλώνων, και συγκεκριμένα στο έγκοιλο που ονομάσαμε «Μαυσωλείο».

Κατωτέρω λοιπόν σας επισημαίνουμε σχολιασμένα τα εδάφια του κειμένου σας, που είναι εσφαλμένα στο Δ σχετικό, καθώς και ορισμένα ερωτήματα που ελπίζουμε να σας διευκολύνουν να επανεξετάσετε τη στάση σας, προς όφελος του μνημείου και των ευρημάτων του σπηλαίου Πετραλώνων.

Τα λάθη και οι ανακρίβειες του από 24-9-2008 εγγράφου σας,  κατά σειρά είναι:

1.  Ότι το ανθρώπινο κρανίο των Πετραλώνων βρέθηκε από κατοίκους του χωριού, ενώ αντίθετα είναι γνωστό ότι βρέθηκε ταυτόχρονα από 6 συνολικά άτομα, εκ των οποίων 3 κάτοικοι της κοινότητας Πετραλώνων και οι άλλοι 3 με πανεπιστημιακή μόρφωση (γεωπόνος, δημοδιδάσκαλος, τοπογράφος). Ευθύς εξαρχής όλοι ανέφεραν πάντα τον ίδιο μικρό θάλαμο του «Μαυσωλείου», οπότε δεν συνάδει να αμφισβητείται και να προσβάλλεται η μαρτυρική μνήμη κανενός, είτε είναι απλοί χωρικοί, είτε όχι. Προς τι λοιπόν η διαστρεβλωτική ως άνω απάντησή σας αν όχι προς απόκρυψη της αλήθειας; Εάν επιθυμείτε, εφόσον οι υπηρεσιακοί σας φάκελοι είναι ελλιπείς (κάτι που επανειλημμένα έχουμε παρατηρήσει σε πολλές άλλες περιπτώσεις), μπορούμε να σας στείλουμε αντίγραφο της Εφημερίδας «Μακεδονία» της 18-9-1960, όπου δημοσιεύεται φωτογραφία απάντων των ως άνω 6 ατόμων μαζί με το κρανίο, την ημέρα που το είχαν βρει στις 15-9-1960.  

 2. Ότι οι παραπάνω (6) δεν γνώριζαν καλά το σπήλαιο, αφού αυτό δεν είχε ακόμη ερευνηθεί και χαρτογραφηθεί. Βασίζεται άραγε σε κάποια υπηρεσιακά δεδομένα αυτή η ανεδαφική διαπίστωσή σας ή και πάλι διαστρεβλώνονται τα αντίστοιχα γεγονότα; Δεν σας είναι γνωστό από τη βιβλιογραφία ότι ήδη από το 1959 το ζεύγος Πετροχείλου (βλ. http://aee.gr/hellenic/6petrlona/bibliography/bibliography.htm) είχε δις εξερευνήσει και χαρτογραφήσει το πρωταοανακαλυφθέν τμήμα του σπηλαίου, το οποίο τότε ήταν γνωστό για μόνο 157 μ; Ο Χρήστος Σαρηγιαννίδης που είδε πρώτος το ανθρώπινο κρανίο, όντας ένας εκ της ομάδας των 6, συμμετείχε στις πολυήμερες έρευνες του ζεύγους Πετροχείλου, αλλά και κατόπιν έμπαινε στο σπήλαιο τακτικά πριν βρεθεί το κρανίο (υπάρχει πλήθος σχετικών αναφορών). Επίσης, προσλήφθηκε σαν οδηγός και εργάτης των καθηγητών Π. Κόκκορου και Α. Κανέλλη για τις δικές τους έρευνες «προς αναζήτηση της κάτω σιαγόνας» το φθινόπωρο του 1960. Οι Ι. Πετρόχειλος, Π. Κόκκορος, Α. Κανέλλης και Α. Πετροχείλου στις μέχρι το 1962 δημοσιεύσεις τους μόνο αυτά τα πρώτα 157 μ. παραθέτουν στις χαρτογραφήσεις τους, καθώς οι υπόλοιπες αίθουσες του σπηλαίου δεν είχαν ακόμα ανακαλυφθεί. Πόσο λοιπόν ήταν δύσκολο να γνωρίζει ο Χρήστος Σαρηγιαννίδης, αλλά και οι υπόλοιποι (εξ ων ένας τοπογράφος!), πού βρέθηκε ένα απολιθωμένο ανθρώπινο κρανίο καλυμμένο με σταλαγμιτικό υλικό σε 157 μ; Γεγονός επίσης είναι ότι όχι μόνο κανείς εκ των 6 ουδέποτε υπέδειξε άλλη θέση ανεύρεσης από εκείνη του «Μαυσωλείου», αλλά δεν ήταν δυνατόν να είχε βρεθεί και πουθενά αλλού, όπως αναλυτικά διευκρινίζουμε στο διαδίκτυο (http://aee.gr/hellenic/1st%20month/07%20b/070901/070901.htm), και μάλιστα χωρίς να είναι αναγκαία η αναφορά σε όλα τα υπόλοιπα υπάρχοντα στοιχεία. Προς τι λοιπόν η παράβλεψη των δεδομένων που υπάρχουν στην ιστοσελίδα μας (τα οποία βασίζονται σε προηγούμενες δημοσιεύσεις) και η πολύλογη παράθεση τετριμμένων γνώσεων περί ανασκαφικής δεοντολογίας; Πολύ πριν ασχοληθείτε εσείς με έρευνες, είχαμε εμείς πρωτοξεκινήσει στη χώρα μας τις πιο επιτυχημένες μέχρι στιγμής παλαιοανθρωπολογικές ανασκαφές. Άραγε αυτό το επίτευγμά μας είναι και το πλέον «ασυγχώρητο»; Συνεπώς, το συμπέρασμά σας ότι δεν υπάρχει καμμία απόδειξη για το πού ακριβώς βρέθηκε το ανθρώπινο κρανίο, είναι παντελώς αβάσιμο και απορριπτέο ως αντιεπιστημονικό. 

3.  Εσφαλμένο είναι και το ότι δήθεν το γνωστό τότε τμήμα του σπηλαίου ήταν πολυδαίδαλο ή ότι η θέση ανεύρεσης καταγράφεται ύστερα από την πάροδο μεγάλου χρονικού διαστήματος. Πόσο πολυδαίδαλο μπορεί να είναι ένα στενόμακρο σπήλαιο 157 μ., όταν μάλιστα ακόμα και οι πρώτοι επιστήμονες που το εξερεύνησαν αναφέρουν ίσα-ίσα δύο διακλαδώσεις; Επίσης, ως μεγάλο χρονικό διάστημα άραγε εννοείτε από τον Σεπτέμβριο του 1960 μέχρι περίπου τον Νοέμβριο του ίδιου έτους; Δεν διαβλέπετε άραγε τον κίνδυνο να κατηγορηθεί και το ΥΠ.ΠΟ. (με ή χωρίς σκοπιμότητες) ως διαπλεκόμενο φερέφωνο μελών του ΓΤΑΠΘ για τη διαστρέβλωση γεγονότων; 

4. Ακολούθως αναφέρετε ότι: «Επιπλέον, σε καμμία περίπτωση δεν πρέπει να βασίζεται κανείς στην εντύπωση και τη μνήμη ενός ατόμου…». Οι υπόλοιποι 5 τι απέγιναν, τους «κατάπιε» η λήθη μέσα σε μια σελίδα;

Δεδομένο είναι ότι εμείς (πέραν όλων των άλλων) προσφέρουμε αφιλοκερδώς τις γνώσεις και το μόχθο μας επί 10ετίες στο σπήλαιο Πετραλώνων, ενώ εσείς με κρατικό μισθό εμποδίζετε ουσιαστικά, αντί να συμβάλλετε όπως έχετε υποχρέωση, τη διερεύνηση της αλήθειας για το χώρο ανεύρεσης του Αρχανθρώπου. Με βάση τα ανωτέρω, σας παρακαλούμε επίσης να αποτιμήσετε και να μας γνωρίσετε πόσο στοίχισε μέχρι στιγμής στο ελληνικό Δημόσιο (ημερομίσθια κλπ) η έλλειψη επάρκειας για την  επιτέλεση των αντίστοιχων καθηκόντων των υπηρεσιακών παραγόντων του ΥΠ.ΠΟ;

                     

                     Για το Δ.Σ.

 

 

                        Η Γενική Γραμματέας,

Κατερίνα Μανωλαράκη