ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ

   Μη κερδοσκοπικός επιστημονικός φορέας

                

      Αθήνα 22 Σεπτεμβρίου 2014, αρ. πρωτ. 1920

 

Προς: τον Δήμο Μαραθώνα (αρ. πρωτ. 27196)

 

Θέμα: Αρχαιολογικοί χώροι Δήμου Μαραθώνα

 

Αξιότιμοι κυρίες και κύριοι,

 

Με δεδομένο το ενδιαφέρον σας για τον Ραμνούντα και την τεράστια αρχαιολογική, παλαιαοανθρωπολογική, προϊστορική κλπ αξία των ακίνητων μνημείων και κινητών ευρημάτων της περιοχής σας, επιτρέψετέ μας να σας επιστήσουμε την προσοχή σε ακόμα τρία ζητήματα που αφορούν τον Δήμο σας:

1) Τα παλαιοανθρωπολογικά υπολείμματα των 192 Μαραθωνομάχων του Τύμβου δεν υπάρχουν πουθενά. Σύμφωνα με πρόσφατες πληροφορίες οι σκελετοί τους βρίσκονται για πάνω από 100 χρόνια πεταμένοι σε παρακείμενο οικόπεδο, σήμερα πλέον στα θεμέλια μιας οικίας. 2) Τα οστά επίσης των 9 Πλαταιέων Μαραθωνομάχων απεστάλησαν επί χούντας προς μελέτη στον αξιωματικό των SS Ε. Μπράιτιγκερ, ο οποίος όμως ουδέποτε τα επέστρεψε. Επειδή μάλιστα απεβίωσε πριν λίγα χρόνια, γεννάται το ερώτημα που να βρίσκονται σήμερα; 3) Ο χώρος της μάχης του Μαραθώνα, ο οποίος μετατράπηκε (επιεικώς) ατυχέστατα σε κοπηλατοδρόμιο, αντί π.χ. να χρησιμοποιηθεί η λίμνη των Ιωαννίνων (σχετικά πρβλ. εκτενές άρθρο της Αρχαιολογικής Εταιρείας Αθηνών – οδός Πανεπιστημίου 22).

Για κάθε ένα από τα παραπάνω ζητήματα, αλλά και για όλα μαζί αφενός είναι δυνατόν να απευθυνθείτε για περισσότερες λεπτομέρειες στην Αρχαιολογική Υπηρεσία και αφετέρου να προβείτε σε μια διεθνή καμπάνια ανάδειξής τους, με την ηθική και οικονομική ενίσχυση της παγκόσμιας επιστημονικής και αθλητικής κοινότητας. Ο εντοπισμός, η διατήρηση και προστασία, έστω και λίγων από τα οστά των Μαραθωνομάχων, καθώς και η κατά το δυνατόν αποκατάσταση του κατεστραμμένου πεδίου της μάχης του Μαραθώνα, θα αποφέρει μέγιστο από κάθε άποψη όφελος τόσο στο Δήμο σας, όσο και γενικότερα στην Ευρώπη.

Στη διάθεσή σας για κάθε παραπέρα ενημέρωση.

 

 Με τιμή, για το Δ. Σ. της ΑΕΕ,

 

 

Ο Πρόεδρος Άρης Ν.Πουλιανός