Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑΣ

Η ανθρωπολογία σε συνεργασία με ένα σύνολο επιστημονικών κλάδων μελετά τη βιολογική και κοινωνική δομή και εξέλιξη κατά τα διάφορα στάδια ανάπτυξης των ανθρώπων και μας βοηθά να αντιληφθούμε ως πού φτάνουν οι «ρίζες» μας, από πού ερχόμαστε και προς τα πού πηγαίνουμε.

Παρόλο που οι απαρχές της ανθρωπολογίας ανάγονται στους αρχαίους Έλληνες φιλοσόφους (Αναξαγόρας, Ηράκλειτος, Δημόκριτος, Αριστοτέλης κ.ά.) η αντίστοιχη επιστημονική έρευνα επανεμφανίζεται στην Ευρώπη μόλις πριν από 200 περίπου χρόνια.

Τις τελευταίες 3-4 δεκαετίες ορισμένα αγγλοσαξονικά πανεπιστήμια μετονομάζουν την κοινωνιολογία σε κοινωνική ανθρωπολογία και εν συνεχεία απλώς «ανθρωπολογία». Σε αντιδιαστολή με τον όρο κοινωνική απαντάται ο όρος φυσική ανθρωπολογία, όσον αφορά το βιολογικό μέρος. Όμως αυτή η επαλληλία των όρων προκαλεί μία γενική σύγχυση, καθόσον έτσι συνήθως παραγνωρίζεται η βιολογική εξέλιξη των ανθρώπων και δημιουργείται η τάση να εξετάζονται ξεκομμένες οι διάφορες εκφάνσεις τους.

Η ανθρωπολογία λύνει απορίες σχετικά με τον διαχωρισμό του ανθρωπίνου είδους πριν από εκατομμύρια χρόνια από τα υπόλοιπα πρωτεύοντα (προπίθηκοι, ανθρωπόμορφοι πίθηκοι, κλπ) και την καταγωγή των κοινωνιών του. Πόσο παλιοί είμαστε, γιατί έγιναν εκείνες ή οι άλλες επιλογές, πότε αρχίσαμε να σκεφτόμαστε με πιο επαγωγικό τρόπο, αυτά εξετάζει ο κλάδος των ανθρωπολογικών επιστημών που ονομάζεται παλαιοανθρωπολογία.

            Η ηρωική εποποιία των σύγχρονων ανθρώπων ξεκίνησε με την αναζήτηση όσο γίνεται πιο σταθερών και ευχάριστων συνθηκών ζωής. Συνεχίστηκε όταν συνειδητοποίησαν τόσο τους καινούργιους ορίζοντες που ανοίγονταν μπροστά τους, όσο και τις τεράστιες προσπάθειες που έπρεπε να καταβάλλουν. Αυτά μέχρι σήμερα αποτελούν τα πιο δύσκολα επίτευγματα του γένους Άνθρωπος, αλλά παρόλο που έχουν περάσει έκτοτε εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια, η διαδικασία της ανθρωποποίησης δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί. Απόδειξη, το γεγονός ότι παρά τις τεχνολογικές κατακτήσεις δεν καταφέραμε ακόμα να βρούμε έναν αρμονικό τρόπο συνύπαρξης με τους συνανθρώπους μας, αλλά ούτε και με το φυσικό περιβάλλον.

Έτσι, στη σύγχρονη εποχή γίνεται όλο και πιο φανερή η αναγκαιότητα της ανθρωπολογίας σαν βασικό εργαλείο επίλυσης των ανθρώπινων προβλημάτων.

 

 

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ