Δαυλός - Ιαν. 1999 

"Υπουργείο Πολιτισμού": λίγα λόγια χωρίς σχόλια.

Έχει απορριφθεί από το Πανεπιστήμιο Κρήτης ως "... μη συγκεντρώνων τα τυπικά προσόντα  για εκλογή σε καμιά επιστημονική βαθμίδα σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία...". Οι εργασίες που υπέβαλε "αποτελούν κλασικό δείγμα ατεκμηρίωτης αρχαιολογικής δοξογραφίας και "είναι ένα άθροισμα κοινοτυπιών, μεγαλοστομιών και εκφράσεων που βρίσκονται στους αντίποδες της σοβαρής αρχαιολογικής έρευνας."Η εντύωση ερασιτεχνισμού αναδύεται σε κάθε γραμμή". "Πρόκειται για μέθοδο εργασίας απολύτως απαράδεκτη... Το κείμενο και οι γνώμες του αποτελούν ένα άτακτο σύνολο κοινοτυπιών και ατεκμηρίωτων παραδοχών, όπου η σύγχυση πραγμάτων, εννοιών, μεθόδων, υποθέσεων, συμπερασμάτων είναι πλήρης. Είναι εξαιρετικά οδυνηρό για τους συντάκτες αυτής της έκθεσης να αναγκάζονται να κάνουν αυτή τη διαπίστωση". 

Περί ποίου πρόκειται; Πρόκειται περί του ανθρώπου, ο οποίος προ τριών μηνών διορίσθηκε γενικός κυρίαρχος της Ελληνικής Αρχαιολογίας προαχθείς με ειδική εισήγηση τού υπουργού Πολιτισμού κ. Ευαγγ. Βενιζέλου στη νεοδημιουργηθείσα θέση "Γενικού Διευθυντού Αρχαιοτήτων", μολονότι κατά νόμον είχε λήξει η δημοσιοϋπαλληλική του σταδιοδρομία και έπρεπε να συνταξιοδοτηθεί. (Με πιο απλά λόγια οι δραστηριότητες των Εφορειών Αρχαιοτήτων, των ανασκαφών, αλλά και η σταδιοδρομία των αρχαιολόγων του κράτους εξαρτώνται από αυτόν).

Οι ανωτέρω κρίσεις για τον άνθρωπο και τα γραπτά του περιλαμβάνονται αυτολεξεί στην υπ' αρ. Γεν. Πρωτ. Παν. Κρήτης Δ.Ε. 19168 / 31-1-84 πολυσέλιδη απορριπτική έκθεση, υπογραφόμενη από επιστημονικούς εκλέκτορες για τα γνωστικά αντικείμενα της Προϊστορικής Αρχαιολογίας του Μινωϊκού Πολιτισμού και συνταχθείσα από τον καθηγητή κ. Αντώνιο Ζώη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Αποτελούν δείγματα μόνο μεταξύ άλλων ανάλογων. (Αντίγραφο του πλήρους κειμένου της εκθέσεως ευρίσκεται εις χείρας του "Δ"). Το όνομα αυτού Ιωάννης Τζεδάκις, όνομα που φέρει στη μνήμη των παρακολουθούντων τα αρχαιολογικά πράγματα την επιτυχή "επιχήρηση" του (εν συμμαχία με τον αλήστου μνήμης Μοσκώφ) να διακόψει τις ανασκαφές της κ Λιάνας Σουβαλτζή στην όαση της Σίβα της Αιγύπτου, τη δικαστική εξουδετέρωση του αντιλόγου του πυρηνικού φυσικού της Ακκαδημίας Αθηνών κ. Ι. Λυριτζή (ο οποίος χρονολόγησε τις Eλληνικές πυραμίδες στην 3η χιλιετία π.Χ.), την στάση του έναντι των κ.κ. Πίτσιου, του Πανεπιστημίου Αθηνών και Άρη Πουλιανού, προέδρου της Ανθρωπολογικής Εταιρείας Ελλάδος και κύριου επιστημονικού αντιπάλου του Αφροκεντρισμού στην Ελλάδα κ.λ.π.

    Απο την πλευρά μας δεν νομίζουμε ότι χρειάζεται κανένα σχόλιο ούτε για τον κ. Ι. Τζεδάκι ούτε για τον υπουργό Πολιτισμού κ. Ευάγγ. Βενιζέλο. Σημειώνουμε μόνο ότι η κρατική Αρχαιολογία αποτελεί την απόλυτη αυθεντία στον τομέα της απώτερης ιστορίας του Ελληνισμού, και όσοι εκφράζουν αντίθετες απόψεις, όπως οι αρθρωμένες επιστημονικά αποδείξεις που παρουσιάσθηκαν στον "Δαυλό" κατά την τελευταία 15ετία για την αναχρονολόγηση της Ελληνικής Ιστορίας, για την χρονολόγηση των Ελληνικών πυραμίδων, για τις επιστημονικές απάτες περί Ινδοευρωπαίων, περί Φοινικισμού, περί Αφροκεντρισμού κ.λ.π., "αναθεματίσθηκαν" και "αφωρίσθηκαν" ή το λιγότερο "πνίχτηκαν" ως "εθνικιστικές", "ελληνοκεντρικές" ή και "φασιστικές" φαντασιώσεις.

 

  ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Σημ: Οι ζημιές που υπέστησαν η ελληνική αρχαιολογική επιστήμη και μαζί τους οι αρχαιότητες δεν έχουν τελειωμό. Διευκολύνουν μόνο ορισμένους που εξακολουθούν να βλέπουν τα πράγματα όπως και πριν 150 χρόνια. Αυτός είναι ο λόγος που θεωρούμε ακόμη επίκαιρο το ρεπορτάζ της Ελευθεροτυπίας της 21-7-1980, το οποίο προφανώς φιμώθηκε μια και δεν είχε συνέχεια.