Η βιογραφία του Άρη Πουλιανού που παρουσιάστηκε 9-11-2006 από τον Γιώργο Λεκάκη στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ - ΛΟΝΔΙΝΟΥ

Κυκλοφόρησε προσφάτως, σε φροντισμένη έκδοση, η βιογραφία τού γνωστού ανθρωπολόγου Δ-ρα Άρη Πουλιανού, γραμμένη από την ιατρό, συνεργάτιδα και για 50 χρόνια σύντροφο της ζωής του, Δάφνη Πουλιανού.
Το 575 σελίδων βιβλίο είναι πλούσια εικονογραφημένο (περιλαμβάνει 226 φωτογραφίες, εκ των οποίων οι 55 έγχρωμες). Σ' αυτό, γίνεται περιήγηση στα έθιμα και τις ευεργετικές ανθρωπιστικές παραδόσεις της Ικαρίας όπου γεννήθηκε ο βιογραφούμενος, την ηρωική Εθνική Αντίσταση στο νησί, αλλά και την Πίνδο, τους ανιδιοτελείς αγώνες για ακηδεμόνευτη επιστήμη στην Ελλάδα, αλλά και τις διώξεις που έχει υποστεί εξ αιτίας αυτών ο Δ-ρ Άρης Πουλιανός.
Εκτενής αναφορά επίσης γίνεται στην ιστορία και την επιστημονική σημασία του περίφημου Σπηλαίου των Αρχανθρώπων στα Πετράλωνα Χαλκιδικής (για την κοινωφελή ανάπτυξη του οποίου ξόδεψε όλη την πατρική του περιουσία), μέσα από άγνωστα περιστατικά και συμμετοχές σε διεθνή συνέδρια.
Πρόκειται για μια συναρπαστική διήγηση γεγονότων των τελευταίων κυρίως 80 χρόνων, με συνεχείς ανατροπές, οι οποίες ρίχνουν ταυτόχρονα φως σε σημαντικές στιγμές του 20ού αιώνα, οι οποίες επηρεάζουν το παρόν και το μέλλον μας.
Το 1969, ο Δ-ρ Άρης Πουλιανός εξελέγη Αντιπρόεδρος του 8ου Διεθνούς Συνεδρίου Ανθρωπολογικών και Εθνολογικών Επιστημών, που έλαβε χώρα στο Τόκυο της Ιαπωνίας. Εν συνεχεία, το 1971, ίδρυσε την Ανθρωπολογική Εταιρεία Ελλάδος (στην ιστοσελίδα της οποίας - www.aee.gr - φιλοξενούνται, μεταξύ άλλων, ο πρόλογος και το εξώφυλλο της εν λόγω βιογραφίας). Το 1979 εξελέγη Πρόεδρος του 3ου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Ανθρωπολογίας στην Πράγα της Τσεχίας, που διεξήγαγε τις εργασίες του το 1982 στη Χαλκιδική. Ίδρυσε, επίσης, το 1976 το Τμήμα Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας του υπουργείου Πολιτισμού.
Ο Δ-ρ Άρης Πουλιανός διατελεί μόνιμο μέλος του Διεθνούς Συμβουλίου Ανθρωπολογικών και Εθνολογικών Επιστημών της ΟΥΝΕΣΚΟ (Μορφωτική, Επιστημονική και Πολιτισμική Οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών) και της Ακαδημίας Επιστημών της Νέας Υόρκης.

 

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ