(Μετφραση απ την Αγγλικ)

7381 CURRENT ANTHROPOLOGY τ. 29. Αρ. 5, Δεκμβριος 1988

Στο προαναφερμενο τεχος ( , τελικ ) . Hennenberg   , Current Anthropology ( ),     .

το 1997, (2014) . Η επιστολ δημοσιεθηκε στη στλη:

,

Μλις χω επιστρψει απ το δετερο Πανελλνιο Συνδριο Ανθρωπολογας το οποο φερε σε επαφ περπου εκατ επιστμονες απ την Ελλδα, την Αμερικ, την Αγγλα, την Ιταλα και τη Ν. Αφρικ. Το συνδριο συνλθε στην Αθνα (27-29 Μαου 1988), αλλ εχα επσης την ευκαιρα να επισκεφθ το χρο των Πετραλνων του Κτω και Μσου Πλειστοκανου, που ανακαλφθηκαν, μεταξ λλων, να απ τα αρχαιτερα ανθρπινα υπολεμματα ης Ευρπης. Δυστυχς ο Δρ Α. Πουλιανς αναγκστηκε απ τις Ελληνικς Αρχς να εγκαταλεψει την ρευνα του χρου, την οποα με εξαιρετικ ικαντητα, διηθυνε απ το 1965. Η επιγραφ "Ανθρωπολογικ Μουσεο" χει ξηλωθε απ τον τοχο του κτιρου του μουσεου και αντικατασταθε απ το σμα ενς τουριστικο οργανισμο (ΕΟΤ). Δπλα στην εσοδο του μουσεου υπρχει μα μαρμρινη πλκα που περιγρφει (νομζω τουλχιστον, επειδ εναι στα Ελληνικ) τη σκοπιμτητα του μουσεου και δηλνει τι αυτ εχε ανεγερθε με προσπθειες του Δρ. Α. Πουλιανο. Το νομ του χει βναυσα σβηστε με καλμι (αν και ορισμνα μρη - γρμματα - διακρνονται ακμα).  Αυτ τη στιγμ δεν υπρχει καννας αρμδιος ανθρωπολγος που να επιβλπει το μουσεο και το χρο.
 
Στο σπλαιο Πετραλνων και το μουσεο του χει εστιαστε η ανθρωπολογικ δραστηριτητα της Ελλδας, προσελκοντας νους ερευνητς και υπερπντιους επισκπτες, εν πρσφατα στο χρο αυτ φιλοξενθηκε το Τρτο Πανευρωπακ Ανθρωπολογικ Συνδριο. Δεν προτθεμαι να πρω θση στην επιστημονικ διαμχη σχετικ με τις λεπτομρειες της χρονολγησης και της ερμηνεας μερικν απ τα ευρματα των Πετραλνων, η μελλοντικ ρευνα θα παρσχει τα τελικ πορσματ της. Νομζω μως τι εναι ανθικο να εξαλεφονται (διαγρφονται) γεγοντα με μα σμλη και να παρεμποδζονται ικανο  ερευνητς απ το να συνεχζουν το ργο τους στο χρο. Εναι επιζμιο για τις διες τις αρχς μας νας τσο σημαντικς χρος να χει παραδοθε στη φθορ.

Με συντριπτικ πλειοψηφα,  το (Πανελλνιο) Συνδριο την 30η Μαου 1988 εξδωσε να ψφισμα πνω στο θμα. Σαν συνεργτης του Current Anthropology για περισστερο απ 12 χρνια και με την ελπδα τι τουλχιστον θα ξεκινσει απ τις στλες του συζτηση σχετικ με τη μορα ενς σημαντικο χρου, σας υποβλλω για δημοσευση αυτ το  ψφισμα:

Το Δετερο Πανελλνιο Συνδριο Ανθρωπολογας εκφρζει την εκτμησ του για το ργο που επιτελε η Ανθρωπολογικ Εταιρεα Ελλδος. Η ευρτητα των θεμτων, το βθος του χρνου που καλφθηκε, και η προθηση της συνεργασας ανμεσα σε διαφορετικς ειδικτητες διασφαλζουν την υψηλ ποιτητα και τη σπουδαιτητα των αποτελεσμτων.

Δεν υπρχει αμφιβολα πως λα τα δεδομνα για την καταγωγ των ανθρπων και της σγχρονης διαβωσς τους αποτελον  αντικεμενο ενδιαφροντος λης της ανθρωπτητας, και τι καμα προσπθεια σχετικ με την ρευν τους δεν πρπει να πηγανει χαμνη. Πντως εξαιτας της σπανιτητς τους, τα παλαιτερα απολιθωμνα χνη της ανθρπινης ζως εναι ειδικς σπουδαιτητας. Το σπλαιο Πετραλνων (μαζ με λλες ανλογες θσεις) ξεχωρζει ανμεσα στις σημαντικτερες αποδεξεις (που υπρχουν) για την καταγωγ των ανθρπων. Το (Πανελλνιο) Συνδριο (του 1988) επιδοκιμζει πλρως το ψφισμα του Τρτου Πανευρωπακο Ανθρωπολογικο Συνεδρου (του 1982), πως "το ερευνητικ ργο που πραγματοποιθηκε στο σπλαιο επ πολλ τη απ τον Δρ Α. Πουλιαν και τους συνεργτες του εναι πολ εντυπωσιακ σον αφορ το επιστημονικ εππεδο, την περιεκτικτητα και το μγεθος των προσπαθειν που καταβλθηκαν". Τα Πετρλωνα εναι σγουρα ο πρτος, ανμεσα σε πολλος προστορικος χρους, που δεν χουν ακμη ανακαλυφθε στην Ελλδα. Η εξερενησ τους εναι απαρατητη για την πλρη κατανηση του παρελθντος μας.

Η Ελλδα υπρξε το κντρο ενς εκπληκτικο πολιτισμο κατ την κλασσικ αρχαιτητα. Οπωσδποτε αυτ το σπουδαο γεγονς δεν πρπει να κατευθνει επιλεκτικ την προσοχ των επιστημνων στη μελτη μνο των πολιτισμικν κατλοιπων της κλασσικς εποχς. Οι μελτες των υπολειμμτων ανθρπινων σκελετν των κλασσικν χρνων, πως επσης και εκενων των σγχρονων κατοκων της χρας εναι απαρατητες για να εκτιμηθε κατλληλα (δεντως) η ελληνικ συνεισφορ στο σγχρονο κσμο.

Η γνση εναι ανμεσα στους πλον πολτιμους πρους (θησαυρος) της ανθρωπτητας. Η επιδωξ της θα πρεπε να επιζητεται ελεθερα και να διαμοιρζεται ανμεσα στα θνη. Γι’ αυτ βλπουμε με μγιστο τρμο το σταμτημα των εργασιν στο σπλαιο Πετραλνων και την παρμβαση με το διωγμ ακμα και των υπλοιπων επιστημονικν στχων της Ανθρωπολογικς Εταιρεας Ελλδος απ τις Ελληνικς Αρχς. Το Σπλαιο Πετραλνων, ανοιχτ για το κοιν και αφημνο χωρς κατλληλη επιστημονικ επβλεψη, παρουσιζει δη σημδια καταστροφς. Στοιχεα που επζησαν εκατοντδες χιλιδες χρνια, εξαφανζονται ανεπανρθωτα.

Το Συνδριο κνει κκληση στη Διεθν Επιστημονικ Κοιντητα να καταβλει κθε δυνατ προσπθεια στε να προστατευθον τα ανεκτμητα δεδομνα  σχετικ με την καταγωγ των ανθρπων και να καταστε δυνατν ερευνητς με πολυετ επ τπου εμπειρα να συνεχσουν το ργο τους στο πνεμα της ακαδημακς ελευθερας και προς φελος (ευεργτημα) της ανθρπινης γνσης.

ΜΑΤΣΙ ΧΕΝΕΜΠΕΡΓΚ

Τμμα Ανατομας και Βιολογας των Κυττρων, Παν/μιο του Κιπ Τουν, Ν. Αφρικ 7 VI 88