ΕΚΤΕΝΕΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟ των ΕΡΕΥΝΩΝ της ΑΕΕ (2017)

           Ο ιδρυτής της ΑΕΕ, Δ-ρ Άρης Ν. Πουλιανός, γεννήθηκε στον Εύδηλο Ικαρίας το 1924. Κατά τη διάρκεια της Κατοχής πολέμησε (1942-3) με τον Ε.Λ.Α.Σ εναντίον των ιταλικών κατοχικών στρατευμάτων που υπήρχαν στην Ικαρία και αργότερα (1948) με το Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας (Δ.Σ.Ε.) εναντίον των αγγλικών, αμερικανικών και συνοδοιπόρων τους παλατιανών. Η συμμετοχή του στις αντίστοιχες πολεμικές επιχειρήσεις ενώ αρχικά δεν είχε κάποια ιδιαίτερη επίδραση σε προσωπικό επίπεδο, στη συνέχεια - ιδίως τα τελευταία χρόνια - σαν τη μαγική ράβδο της Κίρκης προκάλεσε ποικίλες αρνητικές αντιδράσεις από πλευράς σχεδόν κάθε κομματικής απόκλισης, οι οποίες (αντιδράσεις) εκφράστηκαν με ανοίκειο τρόπο (ψεύδη, συκοφαντίες ή / και διαστρεβλώσεις), με βασικό όμως στόχο το επιστημονικό του έργο, τόσο εκ μέρους ντόπιων, όσο και κυρίως αλλοδαπών «ακαδημαϊκών» κύκλων (που επέλεξαν δηλ. να μην τιμήσουν την επιστημονική δεοντολογία). Τα έτη 1946-1948, σπούδασε βιολογία στη Ν.Υ., ενώ από το 1950 ανθρωπολογία στην τ. Σοβιετική Ένωση, όπου υπερασπίστηκε αντίστοιχη διδακτορική διατριβή τον Οκτ. του 1960.

ΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΕΠΙΤΕΥΓΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΡΗ ΠΟΥΛΙΑΝΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΕΕ

            Τρεις είναι οι χαρακτηριστικότεροι σταθμοί του επιστημονικού του έργου, που μπορούν να θεωρηθούν ως πανανθρώπινης προσφοράς: Α) Η ανεπανάληπτη «Προέλευση των Ελλήνων», με αναγωγές στην άνω παλαιολιθική εποχή (~25.000 χρόνων). Β) Οι συγκλονιστικές ανακαλύψεις στο Σπήλαιο Πετραλώνων της κατώτερης παλαιολιθικής (700.000 ετών), μαζί με εκείνες για τους ελέφαντες του Περδίκκα Πτολεμαΐδας (2,5-3 εκ. χρόνων), καθώς και Γ) Οι έρευνές του για τα ευρήματα 7-13 εκατομμυρίων ετών, που σχετίζονται με τους "Ελλαδοπιθήκους". Περισσότερα και πιο αναλυτικά στοιχεία για τη βιογραφία του υπάρχουν επίσης στην παραπάνω ειδική ιστοσελίδα της ΑΕΕ στο ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ.

Η Προέλευση των Ελλήνων:

            Ήταν το θέμα της διδακτορικής του διατριβής, την οποία υπερασπίστηκε στo Πανεπιστήμιο της Μόσχας. Το κύριο συμπέρασμα, το οποίο μάλιστα έγινε αποδεκτό από τη σοβιετική ακαδημία επιστημών, σχετίζεται με το αυτόχθονο των σύγχρονων κατοίκων της χώρας. Αυτή η διατριβή αποτέλεσε μια τεράστια ανατροπή στα επιστημονικά δεδομένα όσον αφορά τις θέσεις βασικά του Αυστριακού δημοσιογράφου, πολιτικού και καθηγητή Ιστορίας στο Μόναχο Γιάκομπ Φαλμεράγιερ (1790-1861), εξ αιτίας του οποίου ήταν προηγουμένως διαδεδομένο διεθνώς ότι οι σύγχρονοι Έλληνες δεν ήσαν αυτόχθονες, αλλά ένα κράμα σλαβικών, αλβανικών, τουρκικών και βυζαντινών πληθυσμών. Το ότι η αυτόχθων καταγωγή των Ελλήνων γινόταν αποδεκτή στην "καρδιά" των σλαβικών χωρών, καθιστούσε αυτό το συμπέρασμα ακόμα πιο έγκυρο. Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι εξ Η.Π.Α. επιστήμονες επιβεβαίωναν τα συμπεράσματα περί του αυτόχθονου των Ελλήνων, όπως o διευθυντής του Ανθρωπολογικού Τμήματος του Ινστιτούτου Σμισθόνιαν (Smithsonian) Τζ. Λ. Έϊντζελ (Angel), στο American Journal of Physical Anthropology (Αμερικανικό Περιοδικό Φυσικής Ανθρωπολογίας, αρ. 22, τ. 5, 1964, σ. 343), ο οποίος σε βιβλιοκρισία της «Προέλευσης των Ελλήνων» έγραψε: «Ο Άρης Πουλιανός... σωστά αποφαίνεται ότι υπάρχει πλήρης γενετική συνέχεια των Ελλήνων από τους αρχαίους ως τους σύγχρονους χρόνους…». Έτσι οι εκτιμήσεις του καθηγητή Φαλμεράγιερ δεχόταν ένα ισχυρό πλήγμα ως μη πληρούσες τις δέουσες επιστημονικές προδιαγραφές στο σύγγραμμά του που δημοσιεύθηκε τον προπερασμένο αιώνα.

            Δεκάδες εφημερίδων αναφέρθηκαν την εποχή εκείνη, αρχές της 10ετίας του '60, στο θέμα, όπως μαρτυρεί εξάλλου η σχετική ιστοσελίδα. Π.χ. η ΑΥΓΗ της 6-1-1962 είχε γράψει: «Πάνω από 150 επιστήμονες του Παν/μίου και της Ακαδημίας της Μόσχας συμφώνησαν απόλυτα με τις επιστημονικές απόψεις του κ. Άρη Πουλιανού, υπογράμμισαν τη σοβαρότητα της εργασίας και χωρίς να τσιγκουνευτούν στις εκφράσεις τους μίλησαν με πολύ εγκωμιαστικά λόγια γι' αυτόν. Ενδεικτικά αναφέρονται επίσης τρεις τίτλοι προερχόμενοι από όλο το τότε πολιτικό φάσμα: Α) Το βραβείον Ιωάννου Κούμαρη (στον Άρη Πουλιανό) - ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ της 3/4/1962. Β) Σχετικά με το βιβλίο "Η προέλευση των Ελλήνων" ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΒΟΡΡΑΣ της 17/7/1962  και Γ) Η προέλευση των Ελλήνων. Εθνογενετική έρευνα - ΑΤΛΑΝΤΙΣ (Ν.Υ.) της 29/12/1962.

Σπήλαιο Πετραλώνων

            Ένα μήνα νωρίτερα από την υπεράσπιση της διδακτορικής διατριβής του Άρη Πουλιανού, στα έγκατα του Σπηλαίου Πετραλώνων Χαλκιδικής βρέθηκε τυχαία τον Σεπτέμβριο του 1960 ένα «ανθρώπινο» κρανίο (υπό την έννοια βεβαίως ενός προηγούμενου εξελικτικού σταδίου). Το εύρημα εκτιμήθηκε ηλικίας ~50.000 ετών, από δύο Έλληνες καθηγητές του ΑΠΘ (τους Π. Κόκκορο & Α. Κανέλλη, 1960), καθώς και δύο επιστήμονες από τη Γερμανία (τον ανθρωπολόγο E. Breitinger, 1964  και τον παλαιοντολόγο OSickemberg, 1964 - πρβλ. επίσης σχετικά αναλυτική βιβλιογραφία). Ο Breitinger μάλιστα υπήρξε αξιωματικός των SS (που "υπηρέτησε" στην Πολωνία, αλλά και την Κρήτη). Ήταν επίσης επιστήθιος φίλος του Σπ. Μαρινάτου, ο οποίος διορίστηκε Γενικός Διευθυντής Αρχαιοτήτων αμέσως μετά την επιβολή της χούντας. Όπως όλα δείχνουν, ήδη από την εποχή της 7ετίας είχε δρομολογηθεί η δίωξη του Δ-ρα Άρη Πουλιανού όσον αφορά οιαδήποτε επιστημονική του προσπάθεια (σχετ. πρβλ. την αντίστοιχη "αλληλογραφία" από το ΑΡΧΕΙΟ της ΑΕΕ).

            Η παλαιοανθρωπολογική ανακάλυψη των Πετραλώνων διέγειρε το επιστημονικό ενδιαφέρον του Άρη Πουλιανού, καθότι σε μεγάλο βαθμό συνδεόταν επίσης με το θέμα της διδακτορικής του διατριβής. Για τον ίδιο λόγο συνέγραψε ευθύς αμέσως ένα σχετικό άρθρο στο σοβιετικό περιοδικό Voprossi Antropologii (Ζητήματα Ανθρωπολογίας, 1960 τόμος 8, σελ. 162), ενώ το καθεαυτού γεγονός επέσπευσε τον επαναπατρισμό του στην Ελλάδα το 1965 (αφού πρώτα ολοκλήρωσε τις ανθρωπολογικές μελέτες που είχε αναλάβει για το ανθρωπολογικό ινστιτούτο της Μόσχας αναφορικά με την καταγωγή των Βουλγάρων κ.ά.). Ο επαναπατρισμός έλαβε μάλιστα χώρα ύστερα από σχετική πρόσκληση της ελληνικής Κυβέρνησης, την οποία κόμισε στη Ρωσία ο αείμνηστος καθηγητής του Παν/μίου Αθηνών Χρ. Μαλτέζος και μέλος της Ελληνικής Ανθρωπολογικής Εταιρείας (η οποία τελούσε τότε υπό την προεδρία του καθηγητή Ι. Κούμαρη).

           Ελλείψει βοηθών στο πεδίο, άμα τω επαναπατρισμώ του ο Δ-ρ Άρης Πουλιανός εκτός από τη σύζυγό του μύησε στη σπηλαιολογία τον γιο του Νίκο (τους «φτηνότερους εργάτες» που διέθετε). Ο γιος του μάλιστα λόγω επίσης του πολύ νεαρού της ηλικίας μπορούσε να εισέλθει τότε σε μικρούς σπηλαιώδεις θαλάμους, εκεί όπου δεν χωρούσαν να μπουν εύσωμοι ενήλικες σπηλαιολόγοι. Ένα παρόμοιο στιγμιότυπο αποθανατίστηκε σε μια αναμνηστική φωτογραφία της 29ης Ιανουαρίου 1967, η οποία τραβήχτηκε κοντά στο σπήλαιο Κοκκινοβούνι Αττικής, 2-3 μήνες πριν την επιβολή της απριλιανής δικτατορίας. Υστερότερα (1968, 1969, 1971, 1975) εισήγαγε τον Νίκο στα μυστικά των ανασκαφών, αλλά και γενικότερα των ανθρωπολογικών ερευνών. Έτσι, 16/7 χρόνια αργότερα με απόφαση του ΔΣ της ΑΕΕ ανέλαβε χρέη υποδιευθυντή των ανασκαφών στο σπήλαιο Πετραλώνων, καθώς και του παράπλευρου Ανθρωπολογικού Μουσείου.

            Τον Μάιο του 1967 ο Δ-ρ Άρης Πουλιανός απολύθηκε από το Υπ. Συντονισμού με υπογραφή του συνταγματάρχη Ν. Μακαρέζου, φυλακίστηκε στην ασφάλεια επί της οδού Μπουμπουλίνας (όπου σήμερα συμτωματικά βρίσκεται το Υπουργείο Πολιτισμού) και στη συνέχεια εξορίστηκε στη Γιάρο και Λέρο. Παρόλα αυτά και σε πείσμα των καιρών, εξασφαλίζοντας πάντως τη σύμφωνη γνώμη της ΕΣΕ, της Νομαρχίας Χαλκιδικής, καθώς επίσης των καθηγητών του ΑΠΘ, ο διάσημος ανθρωπολόγος συνέχισε το 1968 τις ανασκαφικές του έρευνες στο σπήλαιο Πετραλώνων, οι οποίες πάντως διεκόπησαν με εντολή του προαναφερόμενου Σπ. Μαρινάτο εντός μηνός. Όμως ο εξ Ικαρίας επιστήμων κατόρθωσε σε αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα να διαπιστώσει ότι ο Ευρωπαίος Αρχάνθρωπος των Πετραλώνων ήταν γηγενής, είχε αναπτύξει δικό του παλαιολιθικό πολιτισμό και η ηλικία του ξεπερνούσε τις 700.000 χρόνια. Αυτές οι αναθεωρήσεις δεν έγιναν ευπρόσδεκτες από τους τότε χουντικούς και τους προσκείμενούς τους "επιστημονικούς" κύκλους και οι μελέτες απαγορεύτηκαν στο πρόσωπο του Δ-ρα Άρη Πουλιανού, ο οποίος μπόρεσε να επανέλθει μόνο ύστερα από άδεια ανασκαφών που του χορηγήθηκε το 1974 από τον διάδοχο του Σπ. Μαρινάτου, εκλιπόντα Ν. Τσουκαντά (που τότε διατελούσε επίσης αντιπρόεδρος της ΑΕΕ). Χρόνια αργότερα κάποιοι κακοπροαίρετοι εντολοδόχοι κονδυλοφόροι έφτασαν στο σημείο να γράψουν πως ο Πουλιανός... ήταν χουντικός. Άμα κανείς τελεί σε διατεταγμένη υπηρεσία, καταφεύγει σε τέτοιου είδους πρακτορικής έμπνευσης ανθελληνικότατα ψεύδη.

            Οι επιτυχημένες ερευνητικές εργασίες της ΑΕΕ στο Σπήλαιο Πετραλώνων αποτυπώνονται στις εκθέσεις ανασκαφών που υπέβαλε κάθε χρόνο ο Δ-ρ Άρης Πουλιανός προς το Υπουργείο Πολιτισμού, καθώς επίσης στο «απαγορευμένο» 45λεπτο ντοκιμαντέρ που είχε γυρίσει το 1977 η αείμνηστη σκηνοθέτιδα Λίλα Κουρκουλάκου (ταινία που μόνο πρόσφατα - 8/10/2017 - αναρτήθηκε, μετά από 40 ολόκληρα χρόνια, στο https://www.youtube.com/watch?time_continue=1920&v=5Arw5Lbiurg).

           Μέσα στο παραπάνω κλίμα, ο προϊστάμενος της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας – Σπηλαιολογίας (ΕΠΣ) κ. Π. Θέμελης, 10-9-1980 είχε συντάξει ένα 7σέλιδο εγκωμιαστικό για την ΑΕΕ υπόμνημα προς τον Γενικό Διευθυντή Αρχαιοτήτων (που τότε ήταν ο αείμνηστος Ν. Γιαλούρης) καταλήγοντας: Σε πρώτη φάση απαιτείται τουλάχιστον η πρόσληψη γραμματέως δακτυλογράφου (εντός της ΕΠΣ) και δύο έκτακτων αρχαιολόγων, που επιθυμούν να ειδικευθούν στις έρευνες σπηλαίων. Θα μπορούσαν μάλιστα να αποσταλούν αμέσως στα Πετράλωνα, ώστε να εργαστούν κοντά στους ανασκαφείς εκεί, αποκτώντας πολύτιμη πείρα και ενημερώνοντας συγχρόνως την Υπηρεσία για οτιδήποτε προκύπτει. Εν συνεχεία, μετά από δύο περίπου εβδομάδες, 27-9-1980, ο Ν. Γιαλούρης με εκτενές υπηρεσιακό σημείωμα είχε (μεταξύ άλλων) εισηγηθεί στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ): να επιχορηγείται η ΑΕΕ με ένα ποσό κάθε χρόνο, που θα είναι ίσο με τα καθαρά κέρδη από την εκμετάλλευση του Σπηλαίου-Μουσείου. Ακολούθως, με ιδιόχειρο σημείωμα της 19-5-1982 ο κ. Θέμελης πρότεινε: Να ανατεθεί στον ανθρωπολόγο Άρη Πουλιανό υπό την ιδιότητά του ως προέδρου της Ανθρωπολογικής Εταιρείας Ελλάδος η διεύθυνση των ερευνών στο σπήλαιο Πετραλώνων Χαλκιδικής και του Μουσείου Πετραλώνων, κάτω από την εποπτεία της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας - Σπηλαιολογίας.

.          Ένα άλλο σημαντικότατο γεγονός, το οποίο έλαβε χώρα εκείνη τη χρονιά ήταν επίσης η πραγματοποίηση υπό την προεδρία του Δ-ρα Άρη Πουλιανού του 3ου Πανευρωπαϊκού και 1ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Ανθρωπολογίας στην αίθουσα διαλέξεων του Ανθρωπολογικού Μουσείου Πετραλώνων, 25-30 Σεπτεμβρίου του 1982. Οι συμμετέχοντες στο Συνέδριο έλαβαν μια απόφαση (: ψήφισμα - resolution) υπέρ των επιστημονικών απόψεων του Δ-ρα Άρη Πουλιανού. Είχε μάλιστα προηγηθεί 9-9-1982 μια σχετική συγχαρητήρια επιστολή εκ μέρους του νεοεκλεγέντος τότε πρωθυπουργού της χώρας Ανδρέα Παπανδρέου (με υπογραφή του διπλωματικού συμβούλου Γ. Μαχαιρίτσα). Ανάμεσα στους ομιλητές αμφοτέρων των συνεδρίων (βλ. σχετ. φωτογραφίες) ήταν και ο νυν προϊστάμενος της ΕΠΣ (μέλος επίσης της ΑΕΕ), αρχαιολόγος κ. Α. Ντάρλας, που μετεκπαιδεύτηκε κοντά στον καθηγητή Ανρύ ντε Λαμλέ - Διευθυντή του Ανθρωπολογικού Μουσείου των Παρισίων, ο οποίος επίσης συμμετείχε στις εργασίες του 3ου Πανευρωπαϊκού Συνεδρίου και ανέλαβε να εκπαιδεύσει τον νεαρό τότε Έλληνα αρχαιολόγο, ύστερα από εισήγηση (δηλ. παράκληση) και σχετική συστατική επιστολή του Δ-ρα Άρη Πολιανού, που όμως κατά το ρητό ουδείς αχαριστότερος... μετατράπηκε άμα τη αναλύψει των "καθηκόντων" του σε σφοδρό αντίπαλο, μετερχόμενος ακόμα και μηνύσεων, εναντίον του ευεργέτη του, το πιθανότερο για να αποδείξει σ' αυτούς που τον διόρισαν πως δεν διστάζει μπροστά σε τίποτα.

Υπ. Αριθμ. 16 ΠΡΑΞΗ του ΚΑΣ της 1-11-1982

          Τα ανωτέρω όμως, παρά το ψήφισμα του 3ου Πανευρωπαϊκού Συνεδρίου Ανθρωπολογίας, όπως επίσης την προαναφερμένη πρωθυπουργική επιστολή, πιθανόν κι επειδή κάτι ανάλογο ήταν ήδη πολιτικά προσχεδιασμένο, να αναλάβουν δηλ. τον χώρο άνθρωποι του απόλυτου ελέγχου εκ μέρους του τότε μεσουρανούντος "σοσιαλιστικού" πολιτικού κόμματος, δεν εμπόδισαν το ΚΑΣ ένα μήνα μετά το Πανευρωπαϊκό Συνέδριο να εκδώσει την υπ. αρ. 16 / 1-11-1982 πράξη του, κατά την οποία γνωμοδότησε υπέρ της κήρυξης του Σπηλαίου Πετραλώνων ως αρχαιολογικού χώρου διότι κατά τις ανασκαφές που έγιναν, ανευρέθησαν σ’ αυτό αντικείμενα (κρανίο ανθρώπου, υπολείμματα πυρών κλπ) που μαρτυρούν ότι αποτελούσε κατοικία ανθρώπινων υπάρξεων και συνεπώς πολιτισμού άλλης αρχαιότερης εποχής. Έτσι 30-5-1983 εκδόθηκε η παρεπόμενη υπουργική απόφαση κηρύσσοντας το Σπήλαιο Πετραλώνων ως αρχαιολογικό χώρο (;;;!!!)… Εν ολίγοις, με βάση τις ανασκαφές και τις ανακαλύψεις του Δ-ρα Άρη Πουλιανού το ΚΑΣ γνωμοδότησε την κήρυξη του Σπήλαιο Πετραλώνων, με απώτερο όμως όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων στόχο όχι να προστατευθεί ο χώρος, αλλά για να διώξει από εκεί η Αρχαιολογική Υπηρεσία τον ανασκαφέα και να οικειοποιηθεί ως «μεσάζων» τις μελέτες και τα ευρήματά του.

.         Μια παρόμοιας υφής σατανική στρατηγική πιθανότατα εδράζεται στο ότι τα στελέχη της ελληνικής Αρχαιολογικής Υπηρεσίας θεωρούν εαυτόν ως υπέρτατο νόμιμο αντιπρόσωπο επί της Γης «πάντων των τε ορατών και αοράτων». Ενδεχομένως θεωρούσαν επίσης πως ο Δ-ρ Άρης Πουλιανός (όπως "παραδόξως" - στην καλίτερη δηλ. περίπτωση - επέμεναν κάποιοι καθηγητές των ελληνικών Πανεπιστημίων) είχε λαθέψει στα συμπεράσματά του και συνεπώς είχαν τάχα «χρέος» έναντι... της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας να τον απομακρύνουν από τις έρευνές του στο Σπήλαιο Πετραλώνων. Αξιοπερίεργο επίσης είναι πως ουδείς από το 1983 και μετά μπήκε ποτέ στον κόπο να διερευνηθεί η πιθανότητα να είχε δίκιο ο Πουλιανός. Αυτό εξάλλου υποδηλώνει η προδιαγεγραμμένη πορεία που ακολούθησαν τα στελέχη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας τις τελευταίες 10ετίες, της υφαρπαγής δηλ. και της ληστείας της πνευματικής περιουσίας των μελών της ΑΕΕ.

.          Προτού παρατεθούν ορισμένα αντίστοιχα παραδείγματα, δέον είναι όπως εξεταστεί η σύνθεση των μελών και το σκεπτικό της ως άνω πράξης 16 του ΚΑΣ, ενώπιον των μελών του οποίου δεν κλήθηκε να συμμετάσχει ο Δ-ρ Άρης Πουλιανός (αλλ’ ούτε βεβαίως και κανένας άλλος παλαιοανθρωπολόγος, έστω για τα μάτια του κόσμου). Παρόντες ήταν μόνο αρχαιολόγοι, αρχιτέκτονες και μηχανικοί. Η κήρυξη πάντως του Σπηλαίου Πετραλώνων ως αρχαιολογικού χώρου άνοιγε το δρόμο της απομάκρυνσης Πουλιανού από το έργο του, καθώς και της… ανάθεσης της παραπέρα αξιοποίησης σε μια επιτροπή, η οποία επιχορηγήθηκε το 1990 με 120 εκ. δραχμές, δίχως να παράξει κανένα έργο, σύμφωνα με πόρισμα-καταπέλτη ΕΔΕ του κ. Α. Κεραμίδα το 1997, που παρά τις φοβερές διαπιστώσεις σκανδάλων οικονομικής φύσεως "κουκουλώθηκε" δεόντως από τους τότε κρατούντες.

.         Όταν αρχαιολόγοι και αρχιτέκτονες γνωμοδοτούσαν για ένα κρανίο ενώ δεν ήταν ειδικοί, πως ήταν ανθρώπινο, κάτι που επιστημονικά δεν ευσταθεί, διότι είναι σαφώς προηγούμενου εξελικτικού σταδίου σε σχέση με των σύγχρονων ανθρώπων. Πρόσφατα η ύπαρξη ιχνών φωτιάς αμφισβητήθηκε επίσημα από στελέχη του ΥΠΠΟΑ. Τι απέμεινε λοιπόν από την αντίστοιχη γνωμοδότηση του ΚΑΣ, μήπως άραγε το κλπ; Εάν πάλι δεν έχει μείνει τίποτα που να υποστηρίζει την άποψή του, τότε τίθεται σε αμφισβήτηση (ως προσχηματική, όπως υποστηρίζει η ΑΕΕ) η κήρυξη του σπηλαίου Πετραλώνων σαν αρχαιολογικού χώρου.

          Εισηγητής στη συνεδρία 16 / 1-11-1982 του ΚΑΣ ήταν ο προαναφερμένος προϊστάμενος της ΕΠΣ κ. Π. Θέμελης, ο οποίος μετέπειτα έγινε καθηγητής αρχαιολογίας στο Παν/μιο Κρήτης, αναλαμβάνοντας επίσης τις  έρευνες στην ελληνιστική Μεσσήνη. Πιθανόν ο κ. Θέμελης δεν είχε αντιληφθεί τι ακριβώς συνέβαινε, ειδάλλως απλά υπέκυψε σε πιέσεις. Αργότερα και υπό το βάρος των διατάξεων του αρχαιολογικού νόμου, εξέδωσε 13-8-1984 προς τον Νίκο Α. Πουλιανό την τελευταία άδεια μελέτης του υλικού ανασκαφών του Μουσείου Πετραλώνων. Δυστυχώς όμως ούτε αυτής της άδειας έγινε κατορθωτη η εφαρμογή, καθότι οι αντίπαλοι της ΑΕΕ, άπαντες διορισμένοι άνευ προσόντων υπάλληλοι της ΥΑ ΕΟΤ, που είχαν αποκληθεί και «πρασινοφρουροί», έφτασαν στο σημείο να βάλουν δικά τους λουκέτα στα εργαστήρια του Μουσείου, προκειμένου να εμποδιστεί ακόμα και με παρόμοιο τρόπο η πραγματοποίηση της εκδοθείσας άδειας μελέτης. Πρβλ. εξάλλου την από 28-8-1984 χειρόγραφη σχετική διαμαρτυρία εκ μέρους του προέδρου της ΑΕΕ, Δ-ρα Άρη Πουλιανού. Περιττό μάλλον να επαναληφθεί ότι και πάλι τότε δεν εφαρμόστηκε ο νόμος.

           Ύστερα τις μεθοδεύσεις του ΥΠΠΟ-ΚΑΣ του 1982, ο ΕΟΤ μονομερώς καταγγέλλει το 1983 τη σύμβαση, μάλιστα χωρίς καμμία αιτιολογία... Για να συγκαλυφτεί η αντίστοιχη «αβλεψία», λίγες μέρες αργότερα ο ΕΟΤ «απεφάσιζε» την ανάθεση της έρευνας στην Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας - Σπηλαιολογίας, η ίδια Υπηρεσία που ίσα-ίσα 6 μήνες πριν είχε εισηγηθεί να σταλεί στο Σπήλαιο Πετραλώνων προσωπικό της, ώστε να εκπαιδευτεί κοντά στον Άρη Πουλιανό για να αποκτήσει πολύτιμη πείρα στις παλαιοανθρωπολογικές ανασκαφές. Έτσι, όμως, εμφανιζόταν ο ΕΟΤ σαν να μη γνώριζε ποία ήταν η άποψη  της αρμόδιας αρχαιολογικής Υπηρεσίας του ΥΠΠΟ, παρόλο που στο ΔΣ του ΕΟΤ συμμετέχει υποχρεωτικά από το Νόμο ο Γενικός Διευθυντής Αρχαιοτήτων (που τότε ήταν ο κ. Γ. Τζεδάκις). Επειδή όμως κατ’ αυτό τον τρόπο γινόταν ηλίου φαεινότερη η μεθόδευση και η παρανομία της «εξωπέταξης» της ΑΕΕ, ο ΕΟΤ σοφίστηκε ένα πρόσχημα νομιμοποίησης των ενεργειών του, τη μήνυση του Πουλιανού για δήθεν οικονομικές ατασθαλίες (πρβλ. "Ελεύθερη Γνώμη" της 22-9-1983 με τίτλο: Ο "πατέρας" του Αρχανθρώπου στο σκαμνί). Οι κατηγορίες είχαν βασιστεί τότε, όπως και πολύ πιο πρόσφατα κατά τον αιώνα που διανύουμε, σε παρόμοιας έμνευσης ψευδομαρτυρίες.  Προφανές είναι βέβαια πως η κοινή γνώμη είχε επηρεαστεί, αλλά ούτε και τότε ο ΕΟΤ παρέδωσε το σπήλαιο στο ΥΠΠΟ, παρά αντίθετα "οχυρώθηκε" πίσω από μια μονάδα αυτεπιστασίας, η οποία διηύθυνε το χώρο καθ’ όλα τα έτη 1984-1997.

          Το τι τέρατα και σημεία συντελέστηκαν από τους τότε «υπαλλήλους» του ΕΟΤ δεν περιγράφονται εύκολα. Λαθρανασκαφές, απολύσεις φιλότιμων υπαλλήλων (μεταξύ των οποίων ο Χρ. Σαρηγιαννίδης που βρήκε το κρανίο του Αρχανθρώπου), κλοπές ευρημάτων κιι ημερολογίων, καθώς και η μετατροπή ενός κτιρίου που η ΑΕΕ προόριζε ως βιβλιοθήκη… σε κοιτώνες ή άλλου ημιτελούς κτιρίου που προοριζόταν για εργαστήριο… σε χοιροστάσιο. Αυτά ήταν ανάμεσα στα σημαντικότερα «κατορθώματά» τους. Προφανώς άπαντα τα ανωτέρω τελούσαν τη "αγνοία" τόσο του ΕΟΤ, όσο και του ΥΠΠΟ. Πολλά μόνο χρόνια μετά διατάχθηκε ΕΔΕ το πόρισμα της οποίας επιβεβαίωνε 12-3-2003, πέρα από κάθε αμφιβολία, την ύπαρξη χοροστασίου κατά τα έτη της διαβόητης Αυτεπιστασίας.

          Όσον αφορά την ανωτέρω μήνυση για δήθεν οικονομικές ατασθαλίες, αυτή με απαλλακτικό βούλευμα τέθηκε το 1985/6 στο αρχείο ανακηρύσσοντας αθώο τον Πουλιανό, αλλά η ζημιά της άδικης δυσφήμησης εκ μέρους του «κράτους» είχε γίνει. Παρόλα αυτά δεν ασκήθηκε αγωγή, γιατί το ζητούμενο ήταν (και παραμένει) η συνέχιση των ερευνών και όχι ειδικά η οικονομική αποζημίωση της αδικηθείσας ΑΕΕ.

           Στη συνέχεια, τον Ιούνιο του 1986 ο Νίκος Α. Πουλιανός προσλήφθηκε στην Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας – Σπηλαιολογίας (ΕΠΣ - που είχε δημιουργηθεί από τον πρόεδρο της ΑΕΕ), καταλαμβάνοντας τη μόνη οργανική θέση παλαιοανθρωπολόγου στο ΥΠΠΟΑ. Όμως, επειδή ήδη έκτοτε προσπάθησε με διάφορες αναφορές να αναβαθμίσει την (αν όχι και σκόπιμα) υποβαθμισμένη παλαιοανθρωπολογία εντός του ΥΠΠΟ, το 1994 υπέστη μια αψυχολόγητη εκ μέρους της ιεραρχίας μετάταξη από την Εφορεία Παλαιοανθρωοπολογίας στην Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων, παράνομα πάντως και πάλι όπως αποφάνθηκε με την 969 / 17-5-1995 απόφασή του το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών (σχετ. πρβλ. την από 3-7-1995 υπουργική ανάκληση της απόσπασης). Εντωμεταξύ, προκειμένου το όλο ζήτημα να εξεταστεί πριν την εκδίκαση τόσο από διοικητική, όσο και από επιστημονική σκοπιά, ο Δ-ρ Ν. Α. Πουλιανός επεσήμανε 29-9-1994 με 30σέλιδο υπόμνημα προς την ιεραρχία την ανάγκη εκσυγχρονισμού της παλαιοανθρωπολογίας στο ΥΠΠΟ. Όμως οι αντίστοιχες προτάσεις δεν λήφθηκαν ούτε καν υπόψη, κρίνοντας από το ότι ουδέποτε μέχρι και σήμερα έγινε οιαδήποτε αντίστοιχη τοποθέτηση.

            Τον Ιούνιο του 1997 σε ανάλογα συμπεράσματα μετά του ως άνω 30σέλιδου υπομνήματος, αλλά χρησιμοποιώντας πολύ πιο σκληρή γλώσσα, κατέληξε όπως προαναφέρθηκε με πόρισμα ΕΔΕ ο μηχανικός διευθυντής του ΥΠΠΟ κ. Ανδρέας Κεραμίδας. Σχετικά, αρκεί να παρατεθούν τα σημαντικότερα από τα αντίστοιχα συμπεράσματα:

 

Ανερυθρίαστη παραδοχή για παράνομη νομοθεσία εκ μέρους του τ. Υπουργού κ. Ε. Βενιζέλου αναφορικά με το Σπήλαιο Πετραλώνων

           Τον Απρίλιο του 2005 από το Δήμο Ν. Τρίγλιας οργανώθηκε μια ημερίδα, όπου και πάλι δεν προσκλήθηκε να πει έστω τη γνώμη του Δ-ρ Άρης Πουλιανός. Ο αποκλεισμός και ως εκ τούτου η απαγόρευση έκφρασης του ανασκαφέα χαρακτηρίζει ανέκαθεν (όπως π.χ. το 1982 τα μέλη του ΚΑΣ κ.α.) τους καθ' έξη και υποτροπή αντιπάλους των επιστημονικών του θέσεων.

           Σ' αυτή την ημερίδα ο τ. Υπουργός παραδέχθηκε ότι φρόντισε ν' αλλάξει το Νόμο για να αποβληθεί από το σπήλαιο ο Πουλιανός λέγοντας: Την προσπάθεια αυτή (κατά της ΑΕΕ) μετά από σωρεία αρνητικών δικαστικών αποφάσεων που ολοκληρώθηκαν το 1997 την ανέλαβα εγώ, ψηφίζοντας νόμους ομόφωνα από τη βουλή, το 1997 και το 2001, χωρίς όμως αποτέλεσμα γιατί η σύμβαση (του 1981) έχει θωρακίσει τον κ. Πουλιανό με επιχειρήματα που κατά τη γνώμη μου κατά τρόπο αδικαιολόγητο επιστημονικά χρησιμοποιούν αυτές οι δικαστικές αποφάσεις, κατ’ εξοχήν οι δικαστικές αποφάσεις του Ε΄ τμήματος του ΣτΕ, υπό την προεδρία άλλοτε του κ. Μ. Δεκλερή κι άλλοτε της κ. Ι. Μαρρή, οι οποίες ουσιαστικά δικαιώνουν πάντα τις απόψεις του κ. Πουλιανού.

Προτροπή εκ μέρους του τ. Υπουργού Πολιτισμού για υφαρπαγή της πνευματικής ιδιοκτησίας του Πουλιανού

           Στην ίδια ως άνω ημερίδα ο τ. Υπούργος Πολιτισμού ανήθικα προέτρεψε (;!) τους ανταγωνιστές Πουλιανού να υφαρπάξουν την πνευματική του περιουσία με τα εξής λόγια: Κι εφόσον τώρα έχουμε και Εφορεία εδώ και πρόθυμο ερευνητικό δυναμικό από το Παν/μιο Θεσσαλονίκης, βλέπω και το Παν/μιο Θράκης που μπορεί να αναλάβει την άσκηση του έργου αυτού, τους οποίους να τους διαφυλάξ’ δημόσια δύναμη, να πάνε να ασκήσουν το αρχαιολογικό έργο.

Απερίφραστη άρνηση εκ μέρους του τ. Υπουργού Πολιτισμού για αδειοδότηση των ανασκαφών της ΑΕΕ

     Στην προαναφερμένη ημερίδα ο τ. Υπούργος είπε: Όπως φυσικά και το ΥΠ.ΠΟ. αρνείται την παροχή άδειας για τη συνέχιση του ερευνητικού ανασκαφικού παλαιοανθρωπολογικού έργου. Πράγματι και τότε που δεν ήταν πλέον Υπουργός το ΥΠΠΟ αρνιόταν την παροχή άδειας, ενώ η ίδια άρνηση συνεχίζεται μέχρι τις μέρες μας, μάλλον επειδή οι άνθρωποι που διορίστηκαν από τον κ. Βενιζέλο διαχειρίζονται ακόμα και σήμερα παρόμοια ζητήματα, υπακούοντας σε ανάκογες υποδείξεις.

Προσπάθεια αναβίωσης εκ μέρους του τ. Υπουργού ουκ ολίγων μεσαιωνικών πρακτικών

           Στην ίδια ανωτέρω ημερίδα ο τ. Υπούργος ανέφερε: Και να πάνε όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες να ασκήσουν ασφυκτικό έλεγχο στη λειτουργία του σπηλαίου από τον κ. Πουλιανό. Σημ: Την προτροπή για ασφυκτικό έλεγχο οι "αρμόδιες υπηρεσίες" με τα κομματοκρατούμενα όργανα την εξέλαβαν ως εντολή για κατά συρροή επιθέσεις. Ως απόδειξη παρόμοιων ενεργειών μπορούν να αναφερθούν 9 κατ' εξακολούθηση παράνομες, όπως αποδείχτηκε, παραπομπές της ΑΕΕ εκ μέρους της Νομαρχίας για "αγορανομικό" έλεγχο όσον αφορά μόνο το κυλικείο του σπηλαίου... Άφθονα ποσά και κόποι αναλώηκαν για να αντιμετωπιστούν αυτές οι επιθέσεις, οι οποίες εξυψώνουν βεβαίως ακόμα περισσότερο το υπεράνθρωπο έργο της ΑΕΕ, από την άλλη όμως οι αντίπαλοι "πετυχαν" κατά κάποιο τρόπο του στόχου τους, να επιβραδύνουν τις ανακαλύψεις. Εκείνο όμως που διαφεύγει από το σκεπτικό αυτών των δύσμοιρων αντιπάλων είναι ότι ακόμα και η απόκρουση ανάλογων επιθέσεων έχει σημασία και φέρει ικανοποίηση, μια και κάθε διαθέσιμο μέσον που υπάρχει ούτως ή άλλως τίθεται στην κατεύθυνση της υπεράσπισης της επιστήμης.

Οι καταγγελίες της ΑΕΕ επαίσχυντα ανατίθενται προς απάντηση στους καταγγελλόμενους... (ενδεικτικά, ορισμένα περιστατικά):

          Α) Αναφορικά με τις καταστροφικές παρεμβάσεις που έχει υποστεί το "ανθρώπινο" κρανίο του Αρχανθρώπου των Πετραλώνων.

          Β) Μαρμάρινες αναμνηστικές πινακίδες.

          Γ) Στην εφημερίδα «Χρόνος» της Κομοτηνής δημοσιεύθηκαν δύο άρθρα, ένα την 17-8 και ένα άλλο 24-8-2016. Αμφότερα είχαν τίτλο: Τα χάλια και οι αυθαιρεσίες στο επικίνδυνο πια Σπήλαιο Πετραλώνων, μέρος Γ και Δ αντίστοιχα, παραθέτοντας τις γνώμες επισκεπτών, οι οποίοι μετέφεραν υποτιμητικές εκφράσεις εκ μέρους μιας ωρομίσθιας "ξεναγού" για τα ίχνη φωτιάς που έχει ανακαλύψει ο Δ-ρ Α. Πουλιανός με τις ανασκαφές του στο χώρο. Η "ξεναγός" αυτή ανέφερε κάποια γνώμη: της επενέργειας κεραυνών ή / και περί (δήθεν) εσφαλμένου των σχετικών απόψεων του ανασκαφέα. Υπεύθυνη για τα λεγόμενα των "ξεναγών", σύμφωνα με το Νόμο καθώς και αποφάσεις ανωτάτων δικαστηρίων, είναι η ΕΠΣ / Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας – Σπηλαιολογίας. Την 15η Δεκεμβρίου 2016 η ΑΕΕ αποτεινόμενη προς τη Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων (ΓΔΑΠΚ), που είναι η προϊσταμένη Υπηρεσία της ΕΠΣ, ζήτησε εξηγήσεις για τις καταφανώς δυσφημιστικές παραπάνω "ξεναγήσεις". Η ΓΔΑΠΚ για κάποιους λόγους έκρινε σκόπιμο να διαβιβάσει "λόγω αρμοδιότητας" την προαναφερόμενη επιστολή της ΑΕΕ στην ΕΠΣ, η οποία δεν έχασε βεβαίως την ευκαιρία ως καταγγελλόμενη Υπηρεσία να "απαντήσει" 23-1-2017 (όπου υπάρχουν εμβόλιμα τα σχόλια είσης της ΑΕΕ). Στο σημείο αυτό επισημαίνεται εξάλλου πως ακόμα κι αν υπουεθεί ότι η ΓΔΑΠΚ διαβίβασε την από 15-12-2016 καταγγελία ώστε να έχει την άποψη της ΕΠΣ, το γεγονός ότι ενώ όφειλε δεν έλεγξε (συκγρίνοντας) τα εν λόγω έγγραφα και τους υφισταμένους της, δείχνουν μια προσπάθεια συγκάλυψης (κοινώς κουκουλώματος) των παρανομιών τους και παράλληλα της ίδιας της συνενοχής της. Σε κάθε περίπτωση βεβαίως δεν προσέφερε τίποτα το θετικό στην εικόνα της Δημόσιας Διοίκησης μιας Γενικής Διεύθυνσης της ΕΕ η οποία χρηματοδοτείται από τις οικονομίες των Ευρωπαίων πολιτών.

         Δ) Το

 

ΥΠΠΟπαράνομες μη απαντήσεις σε έγγραφά μας

          Συνήθως παράνομα δεν δίνονται καθόλου απαντήσεις. Όταν ενίοτε δίνονται, τότε αυτές είτε επίτηδες και ξανά παρτάνομα παραβλέπουν την ουσία των εγγράρφων μας, στο πλαίσο μιας ΥΠΠΟδιαστρέβλωσης, τεραστίων καθόλα διαστάσεων.

 

ΥΠΠΟΑρχαιολόγοι;

 

Graecopithecus 

 

 

ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ Α΄ (εγγράφων ή δημοσιοποήσεων, που για το 2017 ομαδοποιούνται σε ~ 28 επιστημονικού και 7 διοικητικού περιεχομένου)

1-11- 2017: Οι σημαντικότερες (top) βιντεοταινίες στο διαδίκτυο αναφορικά με το έργο της ΑΕΕ και του Άρη Πουλιανού. (Οι επιμέρους δημοσιοποιημένες συνεντεύξεις επέχουν επίσης τη θέση βιβλιογραφικών αναφορών, ενώ παράλληλα υπάρχουν στο ΑΡΧΕΙΟ της ΑΕΕ).

1-10-2017: Μια σύντομη αναδρομή στις απαρχές της ανθρωπολογίας, τις διάφορες ασθένειες, τον καρκίνο του πέους, καθώς και την περιτομή… της Δημοκρατίας.

1-9- 2017: Η ιταλική διδακτορική διατριβή του Δ-ρα Νίκου Α. Πουλιανού.

1-8-2017: Η Ελλάδα ή η Τουρκία είναι ο τόπος γέννησης της τυραννίας; / Greece or Turkey is the birthplace of tyranny?

1-7- 2017: Αρένες και Στάδια / Arenas & Stadiums.

1-6- 2017: Helladopithecus είναι η σωστή ταξινομική ονοματοδοσία για τον Greacopithecus.

1-5- 2017: Α) Ημερίδα για την ελληνική γλώσσα. B) Επετειακό αφιέρωμα στη Δόμνα ΣαμίουΓ) Παραπέρα προτάσεις για τη βελτίωση της οδικής μας συμπεριφοράς.

1-4- 2017: Α) "Ξεχασμένες" γενεσιουργές αιτίες του 1821. B) Μια πρόσφατη μεταπτυχιακή εργασία του ΕΑΠ. Γ) Συντοπίτες υποψήφιοι νομπελίστες. Δ) Ένα διαδικτυακό ρωσικό σχόλιο για την εκπομπή σχετικά με το Υ χρωμόσωμα στο "μικροσκόπιο" της Πόπης Τσαπανίδου και Ε) Τα νέα από το Ινστιτούτο του "Αρχιπελάγους".

1-3- 2017: Γειά σου Νίκε Κούνδουρε.

1-2- 2017: Α) Η βιογραφία του Άρη Ν. Πουλιανού, εκτός από άλλες έξι ακόμα γλώσσες, επίσης στα Γαλλικά. Β) Μια δήθεν «απάντηση» του Υπ. Πολιτισμού σε καταγγελίες της ΑΕΕ για τα τεκταινόμενα στο Σπήλαιο Πετραλώνων αναφορικά με τα αρχαιότερα ίχνη φωτιάς που βρέθηκαν ποτέ επί της Γης. Γ) Πενθήμερες εκδηλώσεις (1-5 Φεβρ.) για τη μάχη των οχυρών του 1941 στο Πολεμικό Μουσείο. Δ) Ηλ. επιστολή συμπαράστασης στο έργο μας από ομογενή της Γερμανίας, μαζί με τις δικές μας ευχαριστίες.

1-1-2017: Α) Το μεθ’ υπερβολής επίγραμμα του Μαραθώνα και το στρατηγικό "σφάλμα" στις Θερμοπύλες. Β) Διημερίδα αναφορικά με τη δραστηριότητα των Γερμανών αρχαιολόγων στην Ελλάδα.

 

 

11-3-2015: Έκκληση του Δημοτικού Διαμερίσματος Πετραλώνων προς το Δήμο Προποντίδας (των Ν. Μουδανιών) να παρέμβει στο Υπουργείο Πολιτισμού, προκειμένου να σταματίσει η υποβάθμιση του σπηλαίου Πετραλώνων από ενέργειες των αρχαιολόγων που το έχουν "αναλάβει" (πρβλ. επίσης το από 5-1-2011 έγγραφο). Στη συνέχεια (23-3-2015) η ΑΕΕ προέβη σε περαιτέρω εκκλήσεις, οι οποίες επισήμως είναι "άγνωστο" που έχουν καταλήξει.

 

 

8-3-2012 (σούρουπο): Απόπειρα δολοφονίας του Δ-ρα Άρη Πουλιανού και της συζύγου του δίπλα στο σπήλαιο Πετραλώνων.

 

 

5-1-2011: Η ΑΕΕ, σημειωτέο - δύο βδομάδες πριν γίνει γνωστή η απόφαση 88/2011 του ΣτΕ, απέστειλε έγγραφο με προτάσεις για την περαιτέρω αξιοποίηση του σπηλαίου Πετραλώνων με χρήματα της ΕΕ (ΕΣΠΑ), υπογραμμίζοντας πως: η απορρόφηση των σχετικών κονδυλίων και η εκταμίευση των χρημάτων θα γίνεται από εσάς, χωρίς τη δική μας αντίστοιχη ανάμειξη. Δηλ. συμβουλεύαμε το κράτος, λόγω πείρας 10ετιών στο χώρο, ποία έργα είναι πρωταρχικά αναγκαία να γίνουν, με χρήματα που θα αποροφούσαν οι δικές του Υπηρεσίας, ξεκαθαρίζοντας πως η ΑΕΕ αφιλοκερδώς δεν ζητούσε να μοιραστεί τις αντίστοιχες επιδοτήσεις. Το βασικότερο κριτήριό μας ήταν να μην γίνουν ζημιές (που τελικά πάντως έγιναν) λόγω απειρίας των "αρμοδίων" στον παλαιοανθρωπολογικό αυτό χώρο. Μάλλον περιττεύει να αναφερθεί πως ουδέποτε οι ίδιοι "καταδέχτηκαν" να δοθεί κάποια απάντηση, καθώς και ότι από τότε μέχρι και σήμερα κανένα από τα προτεινόμενα έργα ούτε καν άρχισε, παρόλο που οι κρατικοί συμφορείς έχουν πολλάκις ζητήσει εκατομμυρία ευρώ για να επιδοτηθούν οι... χρόνιες ανάγκες τους.

 

ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ Β΄ (γεγονότων μικρότερης μεν σημασίας σε σχέση με το ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ Α΄, τα οποία, όμως, στο σύνολό τους δείχνουν πιο ανάγλυφα την τρομερά καθεστωτική νοοτροπία που, παρά την πολυεπίπεδη ενσκύψασα κρίση, εξακολουθεί να ταλανίζει τη χώρα μας)

Σε αυτή την ενότητα αναφέρονται γεγονότα τα οποία μάλλον θα κούραζαν κατά την περιγραφή τους τον αναγνώστη, που όμως συμπληρώνουν ακόμα πιο γλαφυρά την όλη εικόνα.

 

                 Το ΥΠΠΟβάρβαρο ξήλωμα της αναμνηστικής μαρμάρινης πλάκας από το Αθρωπολογικό Μουσείο της ΑΕΕ και τα παραπλανητικά ψεύδη που ακολούθησαν.

 

                  Απαγόρευση ξενάγησης στον Δ-ρα Άρη Πουλιανό σε σχολείο του Αμαρουσίου.

 

 

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ